Bloggen.

2017-05-15 18:02
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Vi monterar trappan.

Trots att Nordsjö skickat vår färg i god tid till helgen så har färgen inte kommit fram på fredagen. Schenker har inte levererat. Vi får ändra vår planering och göra annat denna helg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Denna vecka börjar med mer vinterväder än vårväder. Minusgrader och snö.

På tisdag kväll bär Thomas upp alla trappsteg till huset. Vi har haft dessa förvarade nere vid 20-fotaren under en presenning. Förra veckan var en del av presenningen helt plötsligt lite av från högen av trappsteg, så dessa syntes. Konstigt tänkte vi för vi var väldigt ordentliga med att förvara dessa väl skyddade från väder och vind. När Thomas tittat närmare på ”paketet” med trappsteg så ser den inte ut som tidigare.

Efter att alla trappsteg är uppburna till huset kan vi konstatera att vi har haft påhälsning av tjuva som har snott fyra eller fem trappsteg. Dessa är i massiv ek och 40 mm tjocka samt 1150 mm breda så de väger en hel del. Vilken tur att Thomas fick för sig att ta upp dem till huset, då kan inga fler bli snodda iallafall. Stegen som är kvar tror vi ska räcka eftersom vi måste korta av trappan ganska mycket.

Det tog på krafterna att bära upp alla dessa tunga trappsteg så det blir dagens enda jobb. Tyvärr är resten av veckans vardagar uppbokade av annat så det blir inget mer gjort på huset innan helgen.

Resten av veckan fortsätter det kalla vädret. På morgnarna är det -4 och dimma över sjön pga kylan.


 

På fredag eftermiddag har Thomas storstädning ute på tomten. Det blir lätt en del sopsäckar ståendes som behöver tas om hand. Thomas och Isak byter också kedja och drev på Isaks motorcykel och så mekar Thomas lite med sin gamla Volvo som behöver en ombesiktning snarast.

Vi hade hoppats på målning av 20-fotaren under helgen. Nordsjö Färg har skickat vår färg men Schenker som skulle köra ut den till Värmdö Färgbod har inte skött sitt jobb. Istället riktar vi in oss på annat jobb. Det finns ju en hel del annat att syssla med på bygget. Uffe är på väg ut och han och Thomas ska svetsa fast klossar på taket som 20-fotaren ska svetsas fast i när den lyfts upp. Framtill så står den med containerhörn på containerhörn men de bakre hörnen hamnar mitt på en 40-fotare. Därför behöver vi tillverka klossar med samma höjd som ett containerhörn skulle ha haft. Innan Uffe kommer går Thomas upp på taket och rekar lite samt förbereder med att ta fram svetsen och maskiner som de behöver. Det är en strålande morgon och äntligen lite varmare i luften.

De mäter upp avståndet på 20-fotarens hörn (6057 mm lång och 2044 mm bred om någon är intresserad). Sedan är det bara att mäta från de främre hörnen på 40-fotaren som den ska stå på. Det går ganska fort  och de hinner även njuta lite av solen och utsikten. Thomas tog med kikaren upp på taket utifall några spännande fåglar kommer förbi. Efter ett tag har vi besök av två havsörnar och hägrarna är på bryggan precis som varje dag.

När Uffe och Thomas är klara på taket så funderar de lite på vad de ska fortsätta med. De bestämmer sig för att börja med trappen. Vi längtar efter att slippa den bökiga stegen när vi ska upp eller ner från övervåningen. Speciellt när vi har tunga maskiner att kånka på.

Först så måste de montera den sista övre biten av 4 mm plywood som ska vara bakom ena vangstycket. Under tiden som Thomas sågar till biten som ska monteras så tar Uffe fram vangstyckena från deras skyddande plast. Sedan hjälps de åt med att montera den övre plywoodbiten. Det blir en rejält hög och brant vägg när man tittar upp nerifrån.

VVangsstycket är på övervåningen och det behöver hissas ner genom ett hål som är nästan två meter kortare än vangstycket själv. Thomas och Uffe tar några spännband till hjälp och använder åter igen de sparade öglorna i containertaket. Det är lite läskigt, särskilt för Thomas som står med den övre delen av vangstycket bara några decimeter från ett fönster. Gungar det till eller om vi tappar taget så riskerar förnstret att gå sönder.

De tar det lugnt och arbeta metodiskt neråt. Efter bara en liten stund så är hela vangstycket nere och det ser ut att kunna fungera, om än med vissa justeringar. Innan har vi varit lite osäkra på om trappen ska passa. Det gäller att det blir rätt vinkel och att stegen stämmer. Den här trappan har vi också fått gratis, när all inredning i ett hus i Stockholms City revs ut.

Thomas och Uffe provar sig fram och hittar till slut en lösning som blir perfekt. Det är tur att vi har en klurig och fiffig pappa/svärfar som hjälper oss med bygget. Utan Uffe skulle vi aldrig klara av detta och han har varit behjälplig i projektet ända sedan första besöket hos vår arkitekt Måns Tham. Tack än en gång Uffe! Du är en klippa!

Innan vi gör kväll så sitter i alla fall vangstycket fastmonterat på sin plats.

På söndagen är Thomas ensam på bygget och ska egentligen täta skarvar på taket till 20-fotaren men att bli klar med trappan känns mycket roligare så det är det han väljer att hålla på med. Thomas kapar vangstycket redan på övervåningen nu när vi vet den rätta längden. Då blir det både lättare att hantera både viktmässing och längdmässigt.

Några spännband samt ett antal gångers klättrande upp och ner för stegen senare är vangstycke nummer två äntligen på plats. Thomas monterar fästen och svetsar fast dessa i stålbalken på övervåningen. Nu sitter bägge vangstyckena på plats och riskerar inte att falla ner i fönsterpartiet på undervåningen.

Resten av dagen går åt till att lägga pussel. Alla steg numrerades när trappen demonterades förra året. Tanken var att montera allting på sin ursprungliga plats för att få en bra passform men eftersom det saknas några steg så funkar inte den planen. Istället blir det till att prova sig fram. De flesta stegen passar trots detta ganska bra men vissa får läggas åt sidan och monteras på en plats där de passar bättre.

När dagens arbete är avslutat har Thomas monterat alla steg utom sex stycken. Man kan redan gå upp i trappen och hela rummet har fått en helt ny känsla.

Under trappen ska det byggas förvaring. Längst fram vid fönstret ska det bli en liten sittplats.

Under helgen så jobbar Linda lite och på söndagen kommer Signes bästis Love och hälsar på. Först åker Linda, Fabian, Love och Signe till en lekpark och stannar där i ett par timmar, med pannkakslunch och varm choklad. När de sedan kommer hem så städar de vassen och skogsstigen nere vid sjön. Tre stora svarta sopsäckar med skräp blev det, det är helt galet hur folk kan tycka att det är ok att skräpa ned så. Ett gammalt trassligt nät hade flutit in i vassen under vintern och i det satt levande fiskar fast. Fabian skar loss dem och de släpptes tillbaka i vattnet.

Förra året. Thomas kämpade och slet med att demontera golvskivorna i undervåningen. Dessa satt skruvade med upp till 49 skruv per skiva och var förutom det även limmade. Efter bra många olika försök att lossa på skivorna hittade Thomas till slut ett sätt som var både snabbt och ”enkelt”. Men det tog lång tid innan han kom fram till den metoden.