Bloggen.

2016-10-23 18:24
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Vi monterar första fönstret!

Det blev ett stort steg framåt den här veckan. Första fönstret monteras och vi fortsätter att montera isolering på undervåningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Den här måndagseftermiddagen/kvällen ägnas åt rostskyddsmålning på ramarna som Thomas och Uffe har monterat i dörröppningen på containern (det som ska bli gästrum). Vi har lite kvar att montera innan första fönstret sätts på plats men det hinner vi med under veckan.

Efter målningen går Thomas upp på taket och börjar skära bort plåt. Tanken är att vi ska lyfta upp så många fönster som möjligt och ställa in dom i huset, skyddade från väder och vind. Mörkret gör det dock svårt att skära och Thomas avbryter arbetet efter ett tag.

På tisdagen blir det inget jobb hemma eftersom Signe har simskola direkt efter dagis. Vi kommer hem sent och hinner inte med något arbete på huset. På onsdagen däremot kan Thomas sluta jobbet redan efter lunch. Uffe är på plats när han kommer hem och de kan svetsa fast alla resterande delar till fönsterramen. Thomas hinner även med att ta upp hålet i taket så att vi får ner våra fönster den vägen när kranbilen är här på fredag.

Dagen avslutas med att Thomas och Uffe kapar alla gångjärn till containerdörrarna i den container som fönstret ska monteras. Dörrarna får sedan sitta kvar till på fredag morgon när monteringen ska ske.

På fredagen har Thomas tagit semester. Han är ute tidigt och förbereder inför fönstermontaget. Han lyfter bort dörrarna med hjälp av kranen på lastbilen och sedan sätter han upp en presenning som skydd för väder och vind.

Vi åker iväg ett tag på ett annat ärende och när Thomas åter är hemma är Uffe på plats. De hinner med en fika i väntan på kranbilen från Holmströms åkeri och Harri från HMP Entreprenad.

När allting är klart för lyft så sätter Thomas och Uffe igång med fönstret. Harri är duktig och kan sina saker. Detta fönsterparti väger 250 kg så det är lite närvöst. Dessutom är hela lösningen med infästningen ett test, ska allting fungera som det är tänkt?

Vi har tur. Fönstret passar och vår lösning fungerar. Skönt, nu kan vi jobba vidare på alla kvarvarande fönsterramar och så småningom montera resterande fönster i huset.

Efter ett tag är även det undre partiet monterat. Vilken känsla att äntligen ha ett riktigt fönster! Och kunna få in ljus (och ha en utsikt) när man arbetar på undervåningen.

Det blev jättefint!

Vi lyfter även upp en del fönster till övervåningen. Kranen når precis.

Fredag blir en lugn myskväll med bara Thomas och Signe eftersom Linda är bortrest till Österlen över helgen. På lördag ska Signe köras till mormor och Thomas kan därefter ägna sig helt åt husbygget. Isolering ska monteras längs en hel långvägg i det som ska bli vårt badrum och utanför badrummet där det ska bli tvättstuga.

Det ser genast lite hemtrevligt ut när lamporna lyser upp i höstmörkret.

På söndagen monterar Thomas isolering längs med kortsidan i förrådet.

Innan det är dags att åka till Lidingö och hämta Signe hos mormor Gunnel så hinner Thomas även med att montera isolering på väggen nedanför trappan. Där det inte är isolering ska det sitta ett fönster. Dels för ljusinsläpp men även för att man ska slippa känslan att gå in i en vägg när man går ner för trappan. 

Fönstret skyddar Thomas från höstkylan och regnet utanför medan han monterar isoleringen.

På söndagskvällen kommer Linda hem med Signe Tillisch-äpplen från Österlen till Signe. Det är favoritäpplena men svårare att få tag på i Stockholm än i Skåne. Fabian är hos sin och Isaks pappa men Isak kommer också han hem till oss på söndagskvällen.