Bloggen.

2017-08-20 20:04
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Vi jobbar vidare efter en välförtjänt ledighet.

Thomas har semester igen, tills Signe börjar i skolan. Signe och Thomas åker till Dalarna på lördag morgon. Linda stannar hemma för att få lite lugn och ro innan hon ska börja jobba igen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Thomas och Signe tar småvägar för att Thomas ska kunna visa en massa ställen han var på som liten. Thomas mamma är från Dalarna och han var där alla lov som liten. Även Linda har varit mycket i Dalarna som liten och när vi skulle rymma med barnen för att gifta oss 2012 så blev det till Rättvik.

Thomas och Signe har ingen brådska och tycker att det är skönt att sakta susa fram genom ett somrigt Sverige. De stannar och fikar i Avesta och efter bara ett litet tag är de framme i Falun.

Efter lunch byter Thomas och Signe om till varmare kläder. De har planerat ett besök i Falu gruva och Signe har sett fram mot det länge. Innan det är dags att gå ner i gruvan ser de sig omkring på gruvområdet. I ett av de gamla schakten för att pumpa upp vatten kan man se ner hela 208 meter! Signe står på bilden på Sveriges högsta bro. Man kan om man tittar noga se en stor tunna som hänger i ett rep. Den hänger på 67 meters djup så det är en bra bit kvar ner till botten. Det djupaste gruvhålet i hela gruvan är ca 800 meters djup.

Efter ett besök på gruvmuseet åker de vidare norrut mot Siljansbygden. De ska tältaprecis vid vattnet på Siljansstrands camping i Rättvik. Det är ingen vidare värme men Signe vill absolut bada och har mycket spring i benen efter en dag i bilen.

Sent på eftermiddagen skickar Linda ett sms. Thomas väska med alla kläder är kvar hemma. Så på söndag morgon åker Thomas och Signe iväg tidigt för frukost i Mora och inköp av nödkläder på Biltema. 

De passar också på att göra några utflykter när de ändå är uppe i Mora/Orsatrakten. Först åker de till Nusnäs och tittar på dalahästtillverkning. Eller som Signe säger, polkahästar. ; )

Sedan åker de vidare till Storstupet och efter det Helvetesfallet. Det är dramatiska naturmiljöer med branta stup ner mot vattenfallen. Efter alla strapatser avslutar de med fika i toppstugan på Grönklitt.

Hela måndagen tillbringar Thomas och Signe på Leksand Sommarland. De har tur, säsongen är nästan över, det är glest med folk och de behöver inte köa nånstans på hela dagen. Efter lunch byter de om och tillbringar resten av dagen i vattnet.

På tisdagen åker Thomas och Signe till Åmtjärnsbrottet som är ett gammat övergivet kalkbrott. När meteoriten som skapade Siljansringen slog ner för 300 miljoner år sedan så reste sig bergarterna runt kratern och ställdes på högkant. Man ser tydligt hur sedimenten står lodrätt. Det kryllar av fossil i hela kalkbrottet och de hittar många intressanta fynd.

Signe är mest fascinerad av alla smågrodor som hoppar fram längs med vägen. De är inte större än nån centimeter och ibland knappt det. Thomas och Signe tappar räkningen nånstans vid över 50 grodor.

På onsdag åker de hemåt. Då har Linda börjat jobba sedan två dagar och har spenderat den mesta andra tiden med att ligga i hammocken och läsa. Sånt hinns inte med när alla ungar är hemma.

På torsdag morgon kommer Foam King ut för att spruta isolering på övervåningen. Vi är dock upptagna hela dagen och kommer inte hem förrän sent på eftermiddagen. Då är Foam King klara för länge sedan och vi kan gå på något som liknar ett golv.

Tidigare har Thomas flyttat över alla verktyg och material till den andra sidan på övervåningen för att det ska gå att spruta isolering. Nu på lördag morgon är det dags att bära tillbaks allting och dessutom flytta över alla återstående fönster. Sedan ägnas resten av dagen åt att ta bort golvskivor. När arbetsdagen är slut är alla skivor utom de på takterassen borta.

På kvällen eldar vi spillvirke och njuter av tystnaden och augustimörkret. Vi sitter kvar länge och dricker kaffe i hammocken.

På söndagen monterar Thomas alla återstående isoleringsskivor på övervåningen. Det är de sista 15m2 som är kvar att spruta på övervåningen.

Thomas hinner också svetsa fast den avslutande vinkelplåten på kortsidans nedre del. Efter slipning av svetsar och tätning fanns det tyvärr inte mer tid kvar så rostskyddsmålningen får göras nån kväll i veckan. Nu är det bara plåten över badrummet kvar, sedan kan vi jobba vidare invändigt på övervåningen med isolering och golv. Det ska läggas golvvärme på hela övervåningen och sedan flytspackelgolv som på nedervåningen.

Två ekorrar springer nu hela dagarna mellan eken och skogen och hasseln och skogen. Och nere vid sjön sprang i lördags en kolsvart liten mink omkring. Vi hoppas på en lång varm höst så att vi kan fortsätta vara ute så mycket som möjligt, det känns inte lockande att behöva vara inne i byggboden allihop igen. 

Isak började i fredags i åk två i gymnasiet. På tisdag börjar Fabian i åk 7 i ny skola och på måndag börjar Signe i förskoleklass. Nu kommer vardagen igång igen och det känns faktiskt rätt bra!