Bloggen.

2017-05-07 19:38
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Vi inleder maj med fönstermontering.

Vi inleder maj med roliga framsteg. Äntligen är det dags att montera fönster i 20-fotaren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På onsdagen jobbar Thomas halvdag och skyndar sig hem för att hinna förbereda lite innan montörerna från HMP Entreprenad kommer vid 12. När han kommer hem är Uffe redan på plats och tillsammans gör de i ordning inför monteringen. Dörrarna lyfts bort och de tar bort presenningen som skyddar de kvarvarande fönsterpartierna.

Bara nån minut över 12 kommer montörerna och de sätter fart med första fönstret, tillsammans med Thomas och Uffe.

Efter bara 45 minuter sitter det första fönstret på plats. Då är all montering av karmskruv samt drevning och montering av lister gjord.

De fortsätter direkt med fönster nummer två. Det kommer av någon konstig anledning omonterat från fabriken. De lyfter på ramen på fönsterdelen och är klara efter bara några minuter. Velfac har en väldigt fiffig lösning där fönsterdelen i metall är en egen del som sedan bara lyfts på plats i träramen. Med hjälp av två aluminiumlås på sidan säkras sedan hela fönstret. Det skruvas även på plats med ytterligare skruv nertill och upptill innan vi det lyfts på plats.

Allting rullar på som vi har tänkt oss och redan 14.45 har HMP åkt iväg. Det ser genast mer ut som en del av ett hus än en container.

När vi är klara så åker Signe med morfar Uffe till Lidingö. Hon ska bo hos mormor i två dagar medan vi åker iväg på en välförtjänt minisemester till Österlen. Vi övernattar i Jönköping på vägen ner för att på torsdag åka vidare mot Ystad.

I Ystad bor vi på ett gammalt hotell med anor från 1700-talet. Vi har bokat bord på kvällen hos Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, en bokning som Linda gjorde redan i september förra året. Vi var där tillsammans i November 2014 men Linda är något av en stammis och är bekant med personalen efter sina tidigare besök. Daniel Berlin Krog räknas till en av Sveriges bästa restauranger och är en upplevelse för alla sinnen.

På fredagen har vi kallt och blåsigt väder när vi vaknar. Trots blåsten tar vi oss ut på en liten rundtur på Österlen. Vi njuter av havsdoft i Kåseberga och efter det är vi en stund på Sandhammaren. Här brukar vi tillbringa varma sommardagar tillsammans med barnen varje år.

Vi kommer hem sent på fredag kväll efter att ha hämtat upp Signe. På lördag är det åter en vanlig arbetsdag på bygget och Thomas åker iväg efter frukost för att köpa lite material.

På lördagen åker Linda och 16-åringen Isak för att köpa delar till Isaks motorcykel och Signe är hemma hos en kompis och leker. Thomas ägnar nästan hela dagen åt att montera innertak i 20-fotaren. Vid kl 14 får vi besök av Jack Mikrut, fotograf från Dagens Industri, som vill göra reportage om vårt byggprojekt. Han vill ta lite bilder under byggtiden att ha med i reportaget framöver.

Jack vill ta bilder från alla möjliga håll på huset så vi smiter upp på grannens (obebyggda) tomt där man har den högsta punkten ovanför vårt hus. Inte ens vi har sett vårt hus från den här höjden förut.

Thomas påbörjar målningen av 20-fotaren med färgen vi har kvar av färgprovet. Tyvärr hann vi inte få leverans innan helgen från Nordsjö men färgen är på väg och kommer under nästa vecka. Då hoppas vi på att hinna måla klart hela 20-fotaren och även slutföra väggar och tak invändigt.

På söndagen ska Signe på kalas och Linda och hon åker iväg på det. Thomas jobbar vidare med den sista delen av innertaket. Han monterar ett eluttag i taket för vår taklampa och förbereder elkablar så att det blir enklare att göra en installation när containern har lyfts på plats.

På eftermiddagen jobbar han vidare upp på undervåningen. För att trappan ska kunna monteras snart så behöver väggen bredvid göras klar först. Thomas bygger upp det som kommer bli bakdelen av köksön/bardisken för att kunna montera plywoodskivor hela vägen upp.

Han hinner lite mer än halvvägs innan andra sysslor kallar.

Sett nerifrån där trappen kommer gå.

Förra året. Vi lyfte på undervåningen den 2 Maj. Första containern på plats.

Efter bara två timmar stod hela undervåningen på plats.

Helgen efter lyfter så kapade vi bort plåtväggarna på undervåningen. Redan då anade man hur det kommer att bli.