Bloggen.

2020-02-23 19:02
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Vi fortsätter med förberedelserna för bron.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

I mitten på veckan blir bron färdig. Den körs sedan vidare till Bro där den ska blästras och lackeras. 8,5 meter lång är den och med en vikt på runt ett ton.

 

På lördagen har vi egentligen planerat att jobba inomhus då väderprognosen sagt regn och blåst.  När Uffe kommer är det ändå ganska hyfsat väder så vi tar istället tag i L-stålet som ska monteras på en av containrarna. Det väger som tidigare nämnts mellan 90-100 kg och är en aning otympligt att hantera. Vi funderar ett tag på hur vi ska lyckas få upp det, att lyfta på bara två man är uteslutet. Vi bestämmer oss för att vinscha upp det med hjälp av några spännband. Dessa fästs i containerhörnen på 20-fotaren uppe på taket, då hamnar banden i precis rätt läge för lyftet. Vi tar bort arbetsplattformen som för tillfället är i vägen och börjar vinscha. Innan lunch har vi kommit upp en bra bit.

 

Efter lunch och kaffe fortsätter arbetet. Vi säkrar oss i våra fallskyddsselar och klättrar upp på stege respektive plattform. Fästena i L-stålet sitter med millimeterpassning och vi får använda en slägga för att knacka in fästena. När de väl är inne i containerhörnen vrids de 90 grader varvid de blir låsta inne i hålen. Sedan är det bara att dra åt muttrarna ordentligt. Vattenpasset visar en bubbla som ligger precis rakt i fönstret. Som ni ser på bilden är nog Uffe en av världens smidigaste 74-åringar. (Han fyller 75 i sommar). Imponerande!

 

Äntligen sitter L-stålet på plats. Arbetet med monteringen tog hela dagen i anspråk. Nu är vi lite möra i kroppen efter allt klättrande och många tunga lyft.

 

Nere vid sjön har vi rekordhögt vattenstånd. Ute i havet ligger nivån just nu på plus 58 centimeter. Diket är fyllt med sjövatten och en av båtarna vid vattenbrynet ligger nu nästan nere i vattnet.

 

På söndagen är det verkligen vårväder men blåsigt. Thomas har lånat med en höjdlaser hem från jobbet över helgen för nu när L-stålet är på plats kan vi mäta ut höjderna mycket noggrannare från det. Det visar sig att vi ligger helt fel med den tidigare byggda gjutformen. Den ska flyttas ner en bit och även lite mer åt höger. Vi kan använda en hel del av de tidigare borrade hålen för armeringen och borrar därefter nya så att formen hamnar på rätt plats.

 

När dagens arbete är avslutat har vi fått en ny gjutform på plats. Den ska nu tätas mot berget nertill innan vi kan ta tag i gjutningen. Tyvärr verkar det dröja ett tag då väderprognosen visar kallare väder och en hel del snö närmsta veckan. Typiskt att det verkar bli vinter till slut, speciellt när det blev meteorologisk vår på fredagen. Thomas såg även årets första fjäril nere vid sjön på fredag eftermiddag, en aning tidigt kanske den 21 februari.