Bloggen.

2017-06-04 17:48
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Vi fortsätter med fönsterförberedelser på övervåningen.

Veckan blir lugn på jobbfronten. Linda jobbar sena kvällar så det hinns inte med något jobb på huset på kvällarna. Det blir istället vila inför helgen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Nu har Thomas haft sitt sista styrelsemöte på vår fantastiska förskola och Signes fem år där är snart slut. Slut är det också på att lämna och hämta henne i Nacka så som vi gjort i nästan två år sedan vi flyttade till Värmdö. Förkolan är världens bästa förskola där även Isak och Fabian gått och när vi haft lyxen att ha Signe på en så liten förskola med hög personaltäthet och fantastisk Ur och Skurverksamhet så har vi inte ens övervägt att byta. Fast nu ska det bli skönt att ha henne i skola mycket närmare hemma. Och Linda avslutar sina 15 år (fast det var två års uppehåll mellan Fabian och Signe) på Storstorkens förskola med en aning sorg i hjärtat.

Även Fabian kommer att börja åk 7 på Värmdö i augusti. Killarnas pappa bor i Nacka men när det var dags att byta skola till åk 7 så sökte vi till den skolan som vi tror skulle vara allra bäst för Fabian och blev så glada när vi till slut fick besked om att han fick en plats. Isak börjar i augusti sitt andra år i gymnasiet i Sickla men innan det ska han jobba så mycket han kan i kaféet på Systrarna Dehlselius i Grisslinge här på Värmdö. Han håller på att ta mc-kort och behöver pengarna till det.

På lördagen jobbar Thomas och Uffe vidare med det sista stora fönsterpartiet. De får finslipa på några ställen för att fönsterramen ska passa i öppningen och till slut går det bra att lyfta in ramen.

De börjar med att loppa fast ramen med svetsen från insidan, trots att den ska svetsas på utsidan. Uffe hänger ut genom hålet men har en fallskyddssele på sig hela tiden. Vi tänker hela tiden på säkerheten och vill inta ha några olyckor på bygget.

Till slut är de tvungna att ta stegen för att komma åt med svetsen runt om hela ramen. Vi säkrar stegen med spännband så den inte kan röra sig och klättrar försiktigt upp med säkerhetsselen spänd hela tiden. Det är mycket lättare att jobba på stegen när man samtidigt sitter fastspänd och slipper hålla fast sig i stegen under tiden.

Till slut är hela fönsterramen fastsvetsad. Då är det Thomas tur att stå på stegen. Kanterna på utsidan ska tätas och det går endast att göra utifrån. Under tiden rostskyddsmålar Uffe ramen från insidan. De hinner nästan färdigt med hela ramen innan det blir en sen lunch. Några vänner kommer förbi och tittar runt på bygget. Linda och Signe passar på att leka med deras 1-åring medan Thomas visar runt överallt.

Resten av eftermiddagen går åt till att göra klar resten av målningen och tätningen. Dessutom hinner vi med att mäta upp var vi ska kapa bort plåt för både köksfönstret och vardagsrumsfönstret.

Den färdiga fönsterramen.

På söndagen fortsätter Thomas med fönsterramen. Det ska monteras isolering mot ramen innan vi kan regla upp för fönstrets infästning. Framåt lunch är Thomas klar med isoleringen runt hela ramen.

När Thomas kommer tillbaka efter att ha handlat lite mer kapskivor så bestämmer han sig för att ta upp hålet för köksfönstret som vi mätte upp igår. Det blir en helt annan känsla i rummet med ytterligare ett ljusinsläpp och utsikt åt ett nytt håll.

Thomas förbereder fönsterramen och är nästan helt klar för att montera den men väljer att ta det momentet senare. Risken är annars att man stressar på för att hinna klart med så mycket som möjligt och då gör man lätt fel. I övermorgon är det ledigt igen (tisdag 6 Juni) så då kan han göra det i lugn och ro. Det är lätt hänt att glömma något moment om man stressar på och då tar det bara längre tid när man måste fixa till nåt som inte passar.

Thomas sätter sig på en stor solvarm sten nere vid bryggan en stund medan Signe cyklar runt lite på vändplanen. Därifrån ser man både köksfönstret och dubbeldörrarna i barnens rum. (Denna bild är tagen lite närmare, nästan direkt nedanför huset).

Även på söndagen kommer en vän förbi och tar en fika, tittar på planlösningar och visas runt i huset. Signe och Linda gör ärenden, hälsar på Isak på hans jobb och tar en promenad/cykeltur i syrendofterna från alla trädgårdar. Försommardofter, fågelkvitter och snart sommarlov. Den här årstiden vill man inte missa p.g.a. stress!