Bloggen.

2017-07-02 19:35
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Thomas sista semestervecka jobbar vi vidare på taket.

Vi har bokat in Foam King denna vecka för att isolera taket och sedan lägga ett tätskikt på den isoleringen. Men mycket hänger på vädret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Vi har några saker kvar att göra klart innan Foam King kan komma och jobba så vi hoppas på ok väder på måndagen, utan regn. Väderprognoserna de senaste dagarna har lovat uppehåll men det har ändå kommit ett par rejäla regnskurar varje dag. På nolltid har vädret slagit om från klarblå himmel till kolsvart och ösregn. Sedan spricker det snabbt upp igen och blir soligt och varmt.

Måndagen blir likadan. Precis när vi har fått upp alla maskiner och svetsen så kommer en rejäl skur. Det är bara att snabbt täcka över allt med en presenning och istället jobba vidare inomhus. Tack vare alla regnskurar under dagen så hinner vi sätta upp de kvarvarande reglarna i taket på övervåningen.

Även Uffe är på plats.

Efter lunch kommer killarna från Foam King och ska sätta upp skyddsräcken och vindskydd. De har inte hunnit långt innan den första rejäla skuren kommer. Thomas och Uffe jobbar vidare inomhus med de andra fortsätter att med gott humör montera räcken. Så småningom börjar solen skina igen och de kan bli lite torrare.

Thomas och Uffe hinner bli klara med allt som behöver göras innan isoleringen kan läggas men de håller på till sent på kvällen. Uffe ska snart åka bort men hjälper till ända in i det sista vilket vi förstås är mycket glada för!

På tisdag morgon går Thomas upp tidigt för att se om vi kan lägga isoleringen som planerat. Taket måste hinna torka upp ordentligt efter måndagens regn och det får absolut inte regna på hela dagen. Thomas är redan vid halv sju uppe på taket och tittar. Det ska nog hinna torka upp och vi har en helt klarblå himmel. Han ringer Foam King och vi kommer överens om att köra på som planerat.

Vid halv åtta sätts det igång att jobba på taket och hela förmiddagen går åt till förberedelser. Vi blir nervösa när den klarblå himlen börjar mörkna allt mer och det också börjar blåsa. Vi vill varken ha regn eller blåst.

Efter lunch är det i alla fall dags att börja med isoleringen på riktigt. Foam Kings killar är väl inarbetade i sina olika arbetsuppgifter och jobbet går snabbt och smidigt.

Efter ytterligare en stund är hela taket klart.

Direkt när taket är klart så sätter jobbet med tätskiktet igång. Det gäller att hinna klart innan det börjar regna, det är svarta moln vid horisonten.

Så blir så taket klart och vi klarade oss från minsta lilla regndroppe!

Foam King packar ihop efter en lång och hård arbetsdag. Thomas klättrar upp i skogen bakom vårt hus för att få se taket på lite avstånd. 

Thomas jobbar sedan vidare på framsidan, med bomliften. Det gäller att hinna klart med allt vi har planerat att göra under tiden vi har den hemma. Thomas monterar ytterligare en list mellan två containrar innan dagen blir kväll. På kvällen kommer Måns Tham, vår arkitekt, och Egil Bartos, vår konstruktör, och tittar på bygget. Vi löser problem som dykt upp och hinner gå igenom allt som vi gjort sedan de var här sist.

På onsdagen kommer Foam King tidigt och plockar ner rasskyddet. De fyller även i på vissa ställen där det behöver bättras på och är klara först vid tre på eftermiddagen.

På kvällarna när Thomas jobbat klart på bygget så åker han och Signe runt och letar efter nya lekplatser. De besöker bland annat Signes nya skola och några olika förskolors lekplatser. Signe behöver få springa av sig innan läggdags och det är ett mysigt sätt för dem att hinna umgås när han jobbar så mycket hela dagarna. Hon följer ofta med Thomas och äter lunch på dagarna och kommer ibland upp på bygget för att se vad han gör.

På fredagen tar vi helt paus från byggandet och åker alla tre till Naturhistoriska riksmuseet. Vi går på Cosmonova och ser en film om rymden och går igenom alla utställningar i hela museet.

Under helgen fortsätter arbetet med att göra klar framsidan. Det fixas med fogband runt alla fönsterpartier, alla balkar mm ska målas ordentligt och lister ska monteras mellan alla containrar.

Sent på söndag eftermiddag kapar Thomas alla gångjärnen på de två gröna dörrarna som snart ska tas bort. Nu sitter de bara fast med sina respektive dörrlås.

Vi har haft en vecka full av djurliv. Förra helgen flyttade blåmesungarna hemifrån och nästan in till oss i boden (de satt på våra kläder i hallen och pep ett tag innan de flög iväg. Sedan for de omkring i eken tillsammans med sina föräldrar hela veckan i jakt på mat).

På onsdag kväll lämnade svarthätteungarna sitt bo i en av Signes holkar. Thomas kom upp på taket precis lagom till att få se den sista ungen sitta i hålet och tveka en stund innan den kastade sig ut och vingligt flög iväg.

En kväll i veckan hade vi besök av en rördrom nere i vassen. Världens konstigaste fågelläte. Googla det och lyssna själva. Det låter inte som en fågel.

Igår efter maten hade vi en liten mus som sällskap när vi satt i hammocken och idag låg en snok och vilade under våra båtar.

Nu är "semestern" slut för Thomas för den här gången och imorgon bitti är det dags att gå upp tidigt igen. Som avslutning på veckan gick Thomas åter upp bakom huset för att se hur taket blev när det är klart. Vi har lite målning kvar runt sargen men det kan vi ta när det passar. Och vi väntar fortfarande på en rejäl regnskur för att få se vattenutkastarna in action.