Bloggen.

2018-06-10 18:24
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Spännande besök från Hong Kong!

Thomas känner sig sliten i kroppen och jobbar med lättare saker på  bygget. På söndagen kommer ett TV-bolag från Hong Kong och gör reportage!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På onsdagen är det ledigt p.g.a. nationaldagen men eftersom Thomas känner sig trött i kroppen så blir det lugnare arbete idag. Det finns många skarvar mellan gipsskivorna som måste spacklas och detta blir ett bra jobb idag. Han börjar i vårt sovrum. De orangea lapparna markerar till elektrikern var vi ska ha eluttag.

Sedan fortsätter Thomas med det näst största sovrummet i huset, Isaks rum.

Även Signes och Fabians sovrum blir klara innan vi ska åka på middag till Lindas mamma som fyller år dagen efter. Trevligt att umgås lite med Lindas båda brorsor, barnens kusiner (samt en flickvän till en av dem) och Lindas mamma!

På fredag eftermiddag städar vi både ute och inne. Vi ska få besök av ett reportageteam från ett TV-bolag i Hong Kong på söndag förmiddag och vi vill ju att det ska se lite städat ut trots att det är en byggarbetsplats. 

Lördagen ägnar Thomas till större delen åt att montera innertaksfästen i korridoren och barnens rum. Nu kan elektrikern dra el i hela övervåningen så fort de får tid.

Efter lunch på lördagen åker Thomas, Signe och Linda iväg för att handla presenter till Signes skolfröknar. Det är skolavslutning nästa vecka och det finns en liten rolig presentbod bara några kilometer från oss som säljer fina och bra presenter. Där finns det även möjlighet att dricka kaffe som malts av fantastiska bönor så vi passar på att göra det under tiden som våra presenter paketeras fint. Det var nog bland det godaste kaffet vi har druckit! Missa inte https://www.facebook.com/wofoyo/ ifall ni är i närheten!

Eftersom det blev ett större avbrott i arbetet efter lunch så kompenserar Thomas det genom att jobba på lite senare på kvällen. Han monterar de sista gipsskivorna i Isaks rum, de som på bilden inte är spacklade ännu.

Även inne i vårt sovrum är det en gipsskiva kvar att montera på väggen mellan sovrummen. På bilden syns även en detalj som Uffe för några dagar sedan ringde för att prata om i. När elektrikern ska dra upp elkablarna genom schaktet från nedervåningen så får han inte skruva eller borra i plåtväggen eftersom den ska sparas och vara synlig. Därför har Thomas först limmat fast en 70-regel på plåtväggen och i den har sedan en 21 x 120 planka skruvats fast, denna kan elektrikern sedan använda för att dra elkablar från schaktet upp till innertaket. Thomas och Uffe hade tänkt samma sak på varsitt håll och kunde sedan konstatera det när Uffe ringde. 

På söndag förmiddag kommer besökarna från Hong Kong. De kommer från TVB, en tv-kanal med ca 4500 anställda (att jämföra med hela TV4-gruppen som har ca 475 anställda). De åker runt i Sverige i ett par veckor och gör bland annat reportage om svensk design. Igår kom de med tåg från Älmhult, efter ett besök på IKEA.

Det blir rundvisning av huset och många nyfikna frågor att svara på. Sedan ställs vi upp nedanför huset för en intervju i solskenet. Det är väldigt varmt, 28 grader, och det drar ut på tiden ordentligt. Kameramannen är mycket professionell och det tar tid att förbereda hur och var det ska filmas, gå igenom ljud och ljus, micka upp oss på olika platser etc.

Måns Tham, vår arkitekt, är också på plats och intervjuas länge inne i huset. Linda får visa runt lite olika lösningar i huset under en egen intervju och sedan ska vi, Thomas, Linda och Måns agera genom att ha en gående konversation på övervåningen och diskutera olika lösningar och problem. Det passar faktiskt bra för vi hade en del att gå igenom med Måns. Reportaget görs så klart helt på engelska och det känns ganska obekvämt att försöka uttrycka sig om olika delar i byggprocessen på sin gamla skolengelska...

Måns Tham intervjuas.

Linda visar runt på övervåningen och berättar bland annat om det mycket uppskattade smutstvättsnedkastet till nedervåningen, vilket reoportern tyckte var det häftigaste i hela huset.

När vi äntligen är färdiga har det gått hela fyra timmar och vi känner oss alla både trötta, varma och hungriga. Thomas åker iväg med Signe på en sen lunch. Hon ska om bara en timme vara på kalas hemma hos en tidigare förskolekompis i Nacka. Kalaset har Safaritema och och värmen till trots vill hon vara tiger. Vi hade aldrig trott att det skulle ta så lång tid som det gjorde med TV-teamet utan hade planerat att ha god tid under dagen att ordna detta, kanske handla något ansiktssmink etc. Linda är visserligen kreativ och tycker om att skapa på olika sätt men kanske inte just under en sådan tidspress som det blir nu. Hon tillverkar dock snabbt ett par tigeröron av lera och sminkar Signe som en tiger, med gurkmeja blandat i vatten som gulfärg. Signe är nöjd och tar även med sig en orm.

Efter en kopp kaffe i hammocken jobbar Thomas vidare i värmen på övervåningen. Weber kommer att komma i veckan för att fylla badrummet med EPS-fyllning. Efter det lägger vi sista värmeslingan och kan sedan gjuta flyspackel i badrum och skafferi. Vi vill gärna hinna få golvet i hela huset klart innan det blir semester och stillestånd bland hantverkare och samarbetspartners.

Thomas tar tag i en sak som måste rättas till innan det sista lagret med designgolvet kan läggas. Bakom bardisken i köket har isoleringen byggts på för högt ovanpå containerkanterna. Därför kunde inte flytspacklet läggas ovanpå om vi ska kunna följa höjden med färdigt golv vid trappan så det är bara att knacka bort lite spackel och sedan skära bort överflödig isolering för att få ner nivån ordentligt. När detta är gjort kan vi själva återfylla med flytspackel innan Weber kommer ut och avslutar golvläggningen. 

Nu är det bara ett par dagar kvar i skolan för barnen och inte långt till semester. Det känns som att vi kommer framåt i byggandet rasande fart just nu, så mycket stora saker har hänt under den senaste tiden och kommer att hända framöver.