Bloggen.

2016-11-13 19:30
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Snökaos.

Den här veckan kom vintern till Stockholm. Ordentligt. På onsdagen slogs det gamla snörekordet för november, hela 39 cm snö kom på kort tid. Ute hos oss på Värmdö kom det ännu mer pga närheten till havet. Uppemot en halvmeter snö kom på mindre än ett dygn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Thomas ringde hem tidigt på morgonen och berättade om trafiken och efter att Linda tittat ut och sett snödjupet på vägen så bestämde hon att hon och alla ungarna fick stanna hemma. Det var tur det för efter bara någon timme ställdes all busstrafik in i Nacka och Värmdö och människor satt dessutom fast i bilar och bussar på vägarna hela dagen. Vi drack varm choklad och tände ljus hemma och en stund var barnen ute och gjorde snögubbar och snölyktor och åkte lite pulka. Vår väg plogades två gånger men det syntes inte ens efter en stund.

Thomas körde lastbil som vanligt fast fick inte så mycket gjort i snökaoset och när han skulle åka hem var det kaos. Han lämnade jobbet vid 14.40 och skulle åka de ca fyra milen hem. Först 20.20 kom han hem och då var det ändå inte så illa som det var för många andra. Övergivna bilar, bussar och långtradare gjorde det svårt att ta sig fram genom snömassorna.

På torsdag morgon var det fortfarande kaos med bussarna och Isaks gymnasium höll stängt. Fabian var sjuk så vi stannade hemma allihop. Det blev ännu en dag med tända ljus och varm choklad i byggboden. 

Pga av allt extrajobb med snöskottning och annat runt detta blir det nästan inget alls gjort på bygget under veckan. Dagen innan snökaoset lagar Thomas en av våra bilar vilket tar hela kvällen. Uffe hade planerat att komma ut och svetsa klart fönsterramarna under veckan men det dröjer till fredagen innan det går, p.g.a. trafiken och snön.

När Thomas kommer hem på fredag eftermiddag är Uffe klar för dagen med svetsningen och det hade hunnit bli mörkt ute. De avslutar dagen med kafferast.

På lördagen är det strålande sol, ca 3 minusgrader och nästan vindstilla.

Thomas börjar arbeta på undervåningen med isolering runt fönsterkarmarna medan Uffe svetsar vidare på övervåningen. Dieselvärmaren gör att det snabbt blir varmt och skönt inne i huset, i alla fall på nedervåningen. Thomas rostskyddsmålar ramarna på övervåningen varefter Uffe svetsar klart. Trots minusgrader så torkar faktiskt färgen bra, kanske för att den värmts upp lite framför värmefläkten.

 

Eftersom det inte är någon värme i huset när vi inte jobbar så blir det ordentligt med frost på det yttre fönsterglaset.

 

Thomas och Uffe hjälps åt på övervåningen och hinner precis montera alla resterande delar till de tre fönsterramarna innan det blir mörkt. Det återstår bara lite svetsning på dessa samt montering av isolering innan vi kan hänga in de fem stora fönsterpartierna som är kvar på framsidan av huset.

På söndagen jobbar Thomas vidare ensam. Han skottar rent på taket så gott det går efter all snö som har kommit. Det ska slå om till töväder och då blir det bara tungt om man behöver skotta bort snön senare.

 

En av fönsterramarna på nedervåningen är nästan helt klar.

Runt fönstret på nedervåningen är det helt klart att montera drevning.

 

Thomas förbereder så mycket han kan med ramarna på övervåningen. Han rostskyddsmålar hela ramarna förutom där det ska svetsas. Efter lunch börjar han skära till isoleringsbitar som senare ska monteras i ramarna. Han monterar två bitar på en av ramarna men låter de andra bitarna stå tills det är färdigsvetsat.

För ett år sedan: Thomas gör i ordning vår infart framför boden med ett lass grus. Trappan upp till övre delen av tomten står fortfarande kvar.

Inne vid berget görs en pumpgrop för allt regnvatten som kommer nerför berget. Pumparna får jobba hårt för att hålla vattnet borta och vi byter ut flera stycken under vintern då de ibland ger upp. Vid dess tillfällen översvämmas hela arbetsplatsen och Thomas är ofta ute strax efter kl 05 på mornarna för att vattnet ska hinna pumpas bort innan betongkillarna börjar jobba. Fast nu pratar vi om perioden Januari/Februari.