Bloggen.

2017-07-30 20:05
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Slutet på Juli.

Linda och Signe åker ner till Österlen och Thomas kan ta lite ledigt från jobbet för att jobba hemma på husbygget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På måndagen har Thomas det lugnt på jobbet igen. Han tar ledigt och skjutsar Linda och Signe till Centralen på morgonen, de ska åka ner till Österlen för att campa i en vecka. Förra veckan åkte Linda med Fabian, nu är det Signes tur. Signe har inte åkt tåg förut så för henne är det ett spännande äventyr. Linda parkerade bilen i Malmö och tog tåget upp med Fabian, för att slippa köra 130 mil fram och tillbaka på två dagar. På campingen står tältet kvar och väntar.

När Thomas kommer hem fortsätter han att ta bort golvskivor. Det är bara två stycken kvar på den här halvan av övervåningen. När de är borta kan han montera de återstående isoleringsskivorna och efter det kan vi spruta isolering och få ett golv som man kan gå på.

Isoleringsskivorna kommer från Takcentrum (www.takcentrum.se) och tillverkas av Unilin.

På tisdag är det vanlig arbetsdag men när Thomas kommer hem så hinner han ändå jobba flera timmar på huset.

När alla skivor är på plats är det dags för nästa plåt som ska täcka gaffelhålen i bakre kortsidan. Den här blir lite knepigare. Den förra kunde Thomas hålla med ena handen medan han loppade fast den med svetsen. Nu ska den upp mycket högre och Thomas måste klättra på en stege för att nå. Lösningen blir att svetsa fast en bit av ett armeringsjärn som han bockar till som en krok. Uppe på taket fäster han ett spännband som sedan hängs ner mitt för där plåten ska fästas. Då kan han hänga plåten i lagom höjd inför svetsningen och få händerna fria till både stegklättring och svetsning. Tyvärr vill det sig inte bättre att en rejäl svetsloppa bränner igenom handsken mitt på handen. Det blir ett rejält stort och djupt sår som svider ordentligt och det är lika bra att avsluta för dagen.

På onsdag eftermiddag efter jobbet är det dags att få plåten på plats men först byter Thomas till ett par bättre svetshandskar. Idag går det bättre och efter bara en liten stund sitter plåten på plats.

Sedan tätas skarvarna och efter det rostskyddsmålas plåten. Nu ser man tydligt skillnaden på de två färdiga och den över badrummet som står på tur för nästa plåt.

Resten av veckan och hela helgen går åt att jobba med isoleringsskivorna. Alla skivor ska justeras så de ligger helt plant och alla skarvar ska tejpas med aluminiumtejp så att inte isoleringen som sprutas inifrån läcker ut under sprutningen.

Vissa delar ligger ganska högt upp och är svåra att nå så Thomas tar ner arbetsplattformen från övervåningen. Han höjer den så mycket det går och kommer då åt nästan hela golvet men för att nå de delar som ligger högst blir han tvungen att bygga en högre plattform. Som tur är har vi sparat en massa pallar från tidigare för just den uppgiften. Nio pallar på höjd blir precis lagom för att nå upp hela vägen. När arbetsdagen är slut är Thomas nästan helt klar. Lite finjusteringar inifrån på några ställen kvarstår, sen kan Foam King komma och spruta den här delen av övervåningen.

Linda och Signe har haft en supermysig vecka på Österlen. De har bott på en liten camping i Baskemölla och har somnat till vågornas brus varje kväll. De har gjort en massa roliga utflykter, umgåtts med en av Lindas bästa vänner som också var där med sin 15-åriga dotter och badat mycket. Linda hyrde under 15 år ett hus på Österlen men sedan några år har vi inte kvar det. Nu åker vi eller bara Linda dit med barnen på något sätt varje sommar ändå, ibland har vi hyrt hus, ibland bott på B&B och i år tältat. Så småningom kanske vi vill hyra hus över tid där, som tidigare, men nu är allt fokus på husbygget.

Sandhammaren, Lindas favoritplats på jorden. Signe rusar ner i de stora vågorna.