Bloggen.

2017-01-29 18:45
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Slutet på Januari.

Veckans vardagskvällar bjöd inte på speciellt många timmars arbete för Linda har jobbat sent flera kvällar och Signes simskola har börjat igen. Dessutom är Thomas fortfarande påverkad av influensan som han haft och orkar inte lika mycket som vanligt. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

 

Några saker händer dock på bygget denna vecka. Pierre från Foam King kommer ut en eftermiddag för att titta på våra kommande isoleringsjobb som de ska göra. Vi konstaterar att insidan av taket på övervåningen måste vara helt torr för sprutning av isolering. Kalla nätter och varma dagar gör att det blir kondens på takets insida. För att få bort det problemet ska vi spruta 5 cm isolering på plåtens insida men det kan inte göras förrän all kondens är borta. Moment 22... Vi får hoppas på temperaturer över nollan de kommande dagarna så att vi kan dra på värmen i huset och torka ur all fukt.

På fredagen är Mattias på HSF Installation på plats. All avloppsdragning är klar sedan tidigare men nu ska även alla matarledningar för vatten på nedervåningen dras. Fördelen med detta är att vi då kan gjuta in dessa i EPS-fyllningen från Weber. Stefan från Weber ska komma ut under nästa vecka för att stämma av inför gjutning och räkna på materialåtgång.

Kall- och varmvatten dras till ett fördelarskåp och sedan kopplas respektive vattenmatning på därifrån. Vi använder oss av Uponors rör-i-rörsystem. Detta har fördelen att ett eventuellt vattenläckage stannar i det yttre röret som vattenmatningen är draget i. Vatten är draget till badkar, dusch, toalett, handfat och tvättmaskin.

Vi monterar även vattenledningar i väggen för handikappanpassningen. Detta byggs in i väggen tillsammans med en avloppsanslutning för enkel inkoppling om behovet skulle uppstå.

Denna helg fanns det tyvärr en hel del annat som behövde ordnas. Signe har dessutom blivit sjuk igen och orkar inte så mycket mer än att ligga i sängen så en av oss måste stanna inne i byggboden med henne. På lördagen är Thomas borta några timmar mitt på dagen och jobbar på bygget först på sena eftermiddagen. Han hinner dock montera skyddsplast för alla fönster på övervåningen. Det behövs som skydd då Foam King ska spruta isolering på takets insida.

På söndag morgon åker Linda iväg för att jobba några timmar. Thomas tar det lugnt tillsammans med Signe. När Linda kommer hem börjar Thomas att städa på nedervåningen. Han plockar bort alla rester av fogskum och dammsuger i tvättstuga och badrum så Weber får rena ytor att jobba på.

Innan Thomas åter måste iväg på ett ärende så tar han bort en golvskiva i 20-fotaren, den enda containern som fortfarande står kvar nere på marken. Den ska så fort det är möjligt lyftas upp till sin plats på taket men innan dess ska vi montera fönster i bägge ändar samt isolera den klart. Allt för att slippa jobba mer än nödvändigt på hög höjd.

Efter en halvtimmes slit är skivan äntligen loss.

När Thomas kommer hem fortsätter han med skivan bredvid. De två yttre skivorna är lite mindre än de innanför och går ganska fort att ta bort. De stora skivorna är jobbigare då de sitter skruvade med 54 skruv i stålbalkarna under. Röken ligger tät inne i containern, trots att det gått en bra stund sedan Thomas slutade kapa.

För ett år sedan, 28 Januari 2016. Bygget med den inre muren och en fristående plint börjar ta form.