Bloggen.

2016-09-25 21:24
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Slutet av september, en liten brand och en konsert.

Arbetet fortsätter med golvvärmen och montering av stolpar. Vi har ett missöde med en liten brand och åker iväg med killarna på konsert.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På måndagskvällen monterar Thomas den femte och sista stolpen mellan container fem och sex. Precis där stolpen ska stå har den nedre balken fått sig en rejäl smäll och är ordentligt skadad. Thomas slipar och slår sedan ned den skeva balken med slägga. Det går bra men låter nog en hel del för grannarna på andra sidan sjön. Thomas skyndar sig att få stolpen på plats och börjar sedan svetsa fast den. Det låter iallafall inte så mycket och han hinner klart innan det blir mörkt.

På tisdagen tar Thomas ledigt efter lunch. Mattias från HSF Installation kommer ut och provtrycker golvvärmesystemet. Det görs i flera omgångar och däremellan måste man vänta ganska länge så de hinner med att ta en lång fika uppe vid containrarna.

Provtryckningen går bra och vi får godkänt. När Mattias är klar kommer Göran och Anders från Weber och kollar detaljer inför gjutningen av golvet. Allt ser bra ut och vi får det lite senare datumet 4 oktober för den första gjutningen.

Thomas jobbar vidare mellan container fem och sex med att ta bort plåt och svetsa fast montageplåtar. Arbetet är tidskrävande med all slipning av de nedre balkarna i väggarna men Thomas har nu fått in snitsen ordentligt.

Bilden nedan visar montageplåten i golvet.Även tre stycken montageplåtar i kortsidan monterades.

 

Under onsdagen och torsdagen hinner Thomas inte med något jobb för Linda jobbar sent bägge dagarna. På fredagskvällen fortsätter Thomas att svetsa klart stolpen och hinner också ta bort mer plåt.

 

På lördagen går Thomas upp tidigt för att hinna få lite gjort innan vi ska till Linköping på konsert. Signe ska köras till mormor och vi andra ska bo på hotell, även killarna följer med oss.

Thomas startar morgonen med att använda plasmaskäraren på övervåningen. Han skär bort plåt vid trapphålet. För att det inte ska ramla ner glödande metallbitar på nedervåningen spärrar han av med en träskiva över trapphålet. Efter en stund börjar det dock ryka där nedifrån... Thomas tittar ned och ser att det brinner i isoleringen! Lågorna är någon decimeter höga och det ryker nu rejält. På nolltid har Thomas lyckats klättra ned och släckt elden.

Det ryker ganska mycket i den kalla morgonluften även efter att elden är släckt och nu syns det att golvvärmerören har smält på två ställen. Jaha, bara att riva hela den kretsen och göra om allting.

Thomas står och väger mellan att ge upp för tillfället eller sätta fart igen och göra om jobbet. Envisheten och ilskan över bakslaget gör att han snabbt river bort allt som är skadat och påbörjar läggning av nya rör.

 

Efter en stund har han lagt ut ny markduk och armering.

 

Thomas hade bara en timme på sig innan vi måste åka men han hinner med att lägga nästan halva rummet. Ibland är envishet och ilska bra!

 

Vi lämnar Signe hos mormor och kör mot Linköping. På kvällen ser vi Kent och det känns bra att få göra något som inte har med husbygget att göra som omväxling.

När vi hämtar Signe hos mormor på söndagen så har hon byggt vår byggbod i lego. Hon visar oss stolt: "Här är byggboden, här är bryggan, sjön och bilen, och här är du pappa när du skär i plåt! Och de röda legobitarna är elden!"

 

På söndag eftermiddag fortsätter Thomas med golvvärmen och efter en stund är hela kretsen lagd.

Han monterar också så många hullingar han kan för att fixera armeringen mot golvet.

 

När dagens jobb är slut så hinner Thomas med att njuta en liten stund av utsikten och den annalkande hösten, Linda är inne och tar hand om en febrig liten Signe.

Vi njuter varje dag av vårt boende, trots att vi bor i en liten byggbod på en arbetsplats. Signe har fått en "lian" under den uthängande containern och svingar sig där, fram och tillbaka mellan stolar, varje dag efter förskolan. Hammocken står under tak nu och vi sitter där och dricker kvällskaffe så ofta vi kan. 

Signe konstaterade härom dagen att det var bra att vi bodde så nära bygget. ”För då kan du hinna med att jobba mycket mer, pappa!”.

Som avslutning en bild från samma tid förra året. Nästan halva tomten är uppgrävd. Att frilägga berget och flytta på alla jordmassor ta mycket tid i anspråk. Vid färgmarkeringarna i silver ska stödmuren byggas.