Bloggen.

2018-07-01 20:40
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Semester!

Semester! Vi har haft en hel vecka med bara ledighet och inget husbygge. Ibland behöver man koppla bort husbyggandet och samla kraft genom att tänka på annat så det här inlägget blir en reseskildring istället för ett bygginlägg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På måndag förmiddag fyller vi bilen och ger oss iväg mot Dalarna. Linda har en läkartid och så har vi lite ärenden att göra före avfärd så vi åker från Stockholm först vid 15. Vi är alla med, utom Isak som ju sommarjobbar och därför stannar hemma hos sin och Fabians pappa.

Vi stannar för middag redan i Uppsala och fortsätter sedan vidare norrut. Strax före kl 20 ser vi äntligen Siljan framför oss.

Dalarna har en särskild plats i våra hjärtan. Thomas mamma är härifrån och han tillbringade många lov hos sin mormor och morfar i Dalarna under sin uppväxt. Lindas mamma spenderade delar av sina sommarlov i Leksand under många år under sin uppväxt eftersom Lindas mormor varje sommar hade en roll i Himlaspelet. När Linda sedan växte upp reste hon och hennes familj ofta runt i Dalarna, också de med tält och sedan husvagn. Och när vi rymde i väg för att gifta oss 2012 så blev det till Dalarna vi åkte. Vi och ungarna åkte utan att berätta för våra familjer, vi bodde då i Tällberg och själva vigseln ägde rum i Rättviks kommunhus. Det var februari och -17 grader, vi åt våfflor till bröllopslunch direkt efter vigseln och åkte sedan släde efter häst i skogarna, nedpackade under fårskinn och filtar. På hotellrummet hade vi öppen spis och vi myste där på kvällarna. Isak och Fabian fick varsin kamera att fota med under själva vigseln och därför har vi inte en enda normal bild där hela våra huvuden finns med därifrån men det är ju det som är charmen. 

Innan vi checkar in på campingen i Rättvik handlar vi mat och frukost inne i Rättvik. Vi har bott på den här campingen flera gånger tidigare, så sent som i augusti förra året tältade Thomas och Signe där några nätter. Tidigare har vi även haft husvagnen från -77 som vi tidigare ägde med oss men den här gången är det tält som gäller eftersom barnen så gärna vill campa på riktigt. Linda och barnen hittade några dagar tidigare ett jättefint och praktiskt tält som man reser genom att fylla tre bågar med luft. Det har dessutom full ståhöjd inuti och ett stort förtält där vi får plats med bord och stolar mm. 

Efter bara en liten stund är tältet på plats. 

Efter lite kvällsmat vill barnen gå runt på campingen och titta samt känna på vattnet i Siljan. Vid våra tidigare besök har det varit väldigt kallt men det har badats ändå. Nu har vi haft en ovanligt varm maj och vattnet känns faktiskt ganska varmt.

 

Det blir en sen kväll, klockan är redan en bit över 22 men det märks att vi är längre norrut för det är ljust även på natten.

 

På tisdag förmiddag ger vi oss iväg tidigt innan det blir för varmt. Signe och Thomas vill visa det gamla kalkbrottet de besökte förra året. Ambjörnsbrottet är proppfullt med fossiler och det är ett fascinerande ställe med vacker och stilla natur runt om. Vägen dit är en grusväg genom skog och förbi en liten sjö med näckrosor. I skogen växer små Linnéor. Vi är helt själva under hela tiden vi är där och när vi är tysta så hörs bara mängder av humlor som surrar. Fast just att vara tysta är inte våra barns bästa gren... Fabian blir helt fascinerad av alla fossiler och vill aldrig gå därifrån.

 

Vi åker efter det upp till Vidablick ovanför Rättvik, tittar på utsikten och dricker kaffe som vi har med oss. Det börjar bli dags för lunch så vi styr efter kaffet vidare mot Tällberg och våffelstället vi åt bröllopslunch på och som vi besökt flera gånger efter det. Vi har även bott i Tällberg ett flertal gånger tidigare och barnen känner sig hemma där. Vi hänger kvar ett tag och leker i några lekstugor och tittar i några hemslöjdsbodar.

 

Sedan åker vi till Leksand och till Siljansnäs. Högst uppe på ett berg ligger Buffils-Annas café. Även där har vi varit flera gånger tidigare. Vi äter Rättviksglass i solskenet och tittar på utsikten. Det märks att vi är högt upp på berget när tre helikoptrar susar förbi nedanför oss i dalgången.

När vi kommer hem till campingen är badar Linda och barnen länge i Siljan. De går ut 300-400 m men vattnet går ändå bara till Lindas midja. Vi lagar mat utanför tältet och sover sedan alla gott.

På onsdagen åker vi vidare till ytterligare ställen som Thomas och Signe besökte förra året. Vi börjar med springkällan som kom till av misstag när det borrades efter olja i slutet på 1800-talet. Man hittade istället en vattenåder och sedan dess har det oavbrutet sprutat vatten rakt upp ur berget. Väldigt fascinerande tycker både barnen och vi vuxna.

Vi fortsätter med äventyr i skogen och kör norrut förbi Orsa. Här ligger Helvetesfallet och vägen dit är en brant stig där vi ömsom kan gå över stenar och rötter och ömsom måste klättra lite. Halvvägs ned fyller vi vatten i våra vattenflaskor från en källa i skogen. Via en hängbro går vi ut på en hög fristående klippa mitt i forsen. Här dricker vi kaffe och äter nybakat tunnbröd i det öronbedövande bruset från fallet. Bilden visar nedströms från fallet men är tagen från vår fikaplats ute på klippan.

Vi åker vidare några kilometer till Storstupet, trots att vi alla är ganska trötta i benen efter promenaden till och från Helvetesfallet. Här finns rännor kvar sedan timmer forslades på forsen. Precis när vi ska gå så kommer ett tåg på inlandsbanan och stannar mitt på bron för att passagerarna ska kunna njuta av utsikten.

Efter strapatserna i skogen är vi alla hungriga så vi åker till Orsa Grönklitt och äter lunch i toppstugan.

På kvällen badar vi igen i Siljan. På bilden har Linda och barnen gått flera hundra meter ut, men ändå når vattnet bara upp till höften på Linda. Dom syns som små prickar lite till vänster om mitten. Vi lagar återigen middag utanför tältet och Fabian leker sedan länge med Signe på campingens lekpark medan vi sitter bredvid och dricker kaffe. Den natten sover vi alla som stockar.

På torsdag sticker vi vidare norrut så tidigt vi kan. Vi ska till Järvsö och eftersom det ska komma regn på eftermiddagen så vill vi ha fått upp tältet då. På vägen upp äter vi en superlunch på Lilla K i Bollnäs.

Vi kommer fram till Järvsö lagom till att regnet börjar och hinner precis resa tältet innan det börjar regna ordentligt. I bakgrunden i diset syns Järvsöklack. Vi fikar och leker i ladugården och handelsboden på Lill-Babs Caffär som ligger rakt över vägen från campingen. Det blåser nästan full storm under hela natten och alla tycker att det är jättemysigt att sova i tält i ovädret.

På fredag morgon har det slutat blåsa och vi har ca 15 grader och växlande molnighet. Perfekt väder för dagens aktivitet som är att gå på Järvzoo. Vi var här för fem år sedan men då var Signe så liten.

Vargarna, björnarna, älgarna, renarna och en av ugglorna har ungar. Vi har en jättekul dag och ser alla djur utom lo och järv. Djuren har stora områden att röra sig på här och det är inte alltid så att alla syns till.  

Vid ett hägn får man gå in och besöka kalvar och lamm. En av kalvarna och alla lamm är väldigt nyfikna och keliga. Vi går även in på tillbakavägen och då blir lammen superförtjusta i Fabian. När vi går står de alla tre vid grinden och bräker hjärtskärande efter honom. 

Efter Järvzoo besöker vi Stenegården som ligger rakt över älven från centrum. Där finns det fina Hälsingegårdar, en vacker örtträdgård och en mängd saker för barnen att göra. Vi blir kvar här länge. Vi hinner precis med att äta middag på fantastiska Järvsö Creperie innan de stänger och sedan ännu en kaffe på Lill-Babs caffär.

På lördag åker vi mot kusten, till Hölick på Hornslandet utanför Hudiksvall. Vi äter en sen lunch/ tidig middag på Verandan innan vi känner på badtemperaturen i vattnet. Alldeles för kallt för bad men att doppa fötterna funkar i alla fall. Den ljusa sanden och havet gör att ljuset är något alldeles speciellt här, det påminner lite om ljuset på Österlen. 

Hölicks fiskeläge. Vi tar en lång promenad genom skog och över strand för att titta på omgivningarna.

På kvällen grillar vi marshmallows innan det blir dags för en väldigt kall sista natt i tältet. Det har varit kallt andra nätter också men vi har klarat oss från att frysa genom att klä på oss och sova tätt ihop. Den här natten fryser vi dock en del ändå, allihop utom Fabian.

Söndagen går åt till hemfärd och vi tar oss ända till Uppsala innan det blir dags för en fantastisk matpaus på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri. Vår vana trogen letar vi upp de flesta ställen att äta och fika på i White guide.