Bloggen.

2017-06-11 20:04
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Röda dagar ger mer tid till bygget.

Veckan bjuder på en hel extra arbetsdag eftersom tisdagen är nationaldag. Uffe kommer också ut och jobbar. Vi fortsätter med köksfönstret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Fönsterramen till köksfönstret måttas och svetsas fast i containerplåten. Mycket av arbetet görs från utsidan på stege men eftersom vi fäster stegen med spännband och sedan står med säkerhetssele och jobbar så är det ändå en ganska bekväm arbetsställning. Det som känns mest på kvällen är fötterna. Det tar på krafterna att stå på stege och jobba nästan hela dagen.

Till slut är ramen iallafall monterad och klar och även rostskyddsmålad.

Vi fick mycket mer gjort på vår "lediga" dag än bara köksfönstret. När det var klart så monterade vi reglarna runt det stora fönstret som snart ska monteras.

Under tiden som Uffe svetsar fästen till fönstret så förbereder Thomas monteringen av en balk som ska dela upp fönsterpartierna i Fabians och Signes rum. Det är en kraftig stålbalk som ska svetsas fast i mitten av fönsterramen och dela av hela partiet.

När Uffe är klar med det stora fönstret fortsätter han och Thomas med att svetsa fast balken.

På torsdagen är Signe lite förkyld och är hemma från dagis. På kvällen känner hon sig pigg nog för en cykeltur, även om hon inte orkar cykla själv. Vi packar ner henne i cykelvagnen bakom Thomas cykel och ger oss ut på en liten utflykt. Vi tar vägen runt sjön och får se vårt hus på lite längre avstånd för första gången sedan översta våningen lyftes på.

Vi har med oss kaffe och stannar till på en rastplats uppe vid Hemmesta Sjöäng. Änderna har fått ungar och de ligger i små klungor vid vattenbrynet. Vi tittar lite försiktigt på avstånd för att inte störa.

Sedan förra året har vi en liten roddbåt som vi ibland åker ut med på sjön. Tyvärr är den lite för liten för mer än en vuxen och ett barn så den används ganska sällan. Den här veckan får vi helt plötsligt både en roddbåt och en kanot helt gratis av en vän till Linda. Både vi vuxna och alla tre barnen blir överlyckliga och premiärturen med både roddbåten och kanoten görs redan på fredagskvällen. Thomas och Signe tar roddbåten. Killarna ger sig iväg med kanoten, det är en bra samarbetsövning för dem...

De paddlar och ror till kanalen som leder ut till havet. Där är det lummigt och grönt. Kanalen är både grund och trång och svår att ta sig in i med roddbåt men killarna fortsätter en bit till med kanoten och ser två stycken bävrar.

Här är huset sett utifrån sjön.

På lördagen jobbar Thomas vidare med köksfönstret. Det är vissa saker som måste göras innan vi kan montera själva fönstret, bland annat måste golvskivorna tas bort innan något annat kan göras. Thomas kapar skruvskallar och det tar nästan halva dagen att ta bort golvet.

Thomas hinner även med att förbereda lite av isoleringen som måste på plats innan vi kommer vidare.

På lördagskvällen är det bäversafari på schemat. Thomas, Fabian och Signe packar med sig lite fika och paddlar genom hela kanalen ut till havet. Inne över stan är det kolsvart och åskar. Borta vid Tynningö kommer en finlandsfärja på väg upp mot Oxdjupet. De vänder hem innan regnet kommer men ser tyvärr inga bävrar idag.

På söndag morgon jobbar Thomas vidare med isoleringen. Uffe kommer ut igen och de delar upp sig på olika jobb till en början.

Uffe fortsätter med byggandet av en innervägg som måste monteras innan den väggen kan isoleras och Thomas gör klart med isoleringen runt köksfönstret. De hjälps åt när man behöver vara två eller när den andre inte har nåt som går att göra för tillfället. Det går undan när man är två som hjälps åt. De förbereder även det stora fönstret på övervåningen inför den kommande fönstermonteringen.

En stund senare är hela väggen färdigreglad.

När vi har isoleringen klar runt köksfönstret så kan vi börja med reglarna som det ska fästas i.

När de är klara för dagen är hela fönsterinfästningen klar och även större delen av väggen.

Som dagens sista insats förbereder Thomas och Uffe badrummet för fönstermontering. De tar bort skivorna som vi skruvade upp tidigare i vintras. Hela öppningen som syns kommer att vara ett enda stort fönster. Vi är väldigt spända på att äntligen få se på utsikten från badrummet genom ett riktigt fönster.

Isak ägnar just nu all sin lediga tid på att antingen jobba på ett bageri/kafé i närheten eller att övningsköra inför att ta motorcykelkörkort så han är upptagen nästan hela helgen. I fredags klarade han teoriprovet så nu är det bara uppkörningen kvar. Det är nu bara några dagar kvar till sommarlovet för killarna, båda har avslutning på onsdag nästa vecka. Signe går på förskolan till midsommar, sedan är hon ledig till skolstarten i augusti. 

På söndag kväll tar Linda med sig Signe och Fabian på kanotutflykt. De tar igenom kanalen och ut till havet innan det är dags att vända hemåt, inga bävrar syntes till men tre hägrar, sothöns och en massa andra fåglar. Och fiskar hoppade bredvid kanoten flera gånger, vid ett tillfälle hoppade flera ur ett stim samtidigt precis framför kanoten så Fabian som satt längst fram hoppade högt.