Bloggen.

2018-06-24 17:50
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Midsommar och vi jobbar vidare med badrum och skafferi.

Linda jobbar varje kväll under sin sista arbetsvecka för att hinna klart inför 7,5 veckas semester så Thomas får vila från byggjobbet på kvällarna. Även Thomas påbörjar till midsommar två veckors semester. Vi ska inte bara jobba på bygget utan också vila och göra en del roligheter tillsammans.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På midsommarafton är det så klart helt vanligt midsommarväder; nio grader mitt på dagen och regn med stormbyar. Sol ibland emellan det. Signe vill gå upp till bygdegården och se när de reser majstången så hon klär på sig kläder efter väder och går upp till midsommarfirandet med Thomas. Linda, Isak och Fabian stannar hemma och förbereder midsommarlunchen.

De går dit genom skogen längs med stranden och passerar efter bara några meter ett träd som en bäver har fällt nyligen. Vi har ofta bäver simmande i sjön på kvällarna och förra året byggde de bo i kanalen som går från sjön ut till havet. Det boet revs efter tillstånd från Länsstyrelsen men det verkar bävrarna strunta i för nu är de i full gång med att bygga ett nytt.

När de kommit fram till bygdegården har det slutat att regna och blåsa men det tråkiga vädret gör att firandet inte är speciellt välbesökt. När det är varmt och soligt så är det knappt att man får plats bland alla firande människor.

Signe och Thomas äter korv, fikar och fiskar fiskdamm. Efter en timme går de hem igen. På hemvägen ser de hägern stå gömd i vassen på en gammal brygga tvärs över sjön.

Hemma äter vi sillunch och på eftermiddagen kommer Signes gudfar Jacob med döttrar förbi på fika. Vi sitter i värmen uppe i huset och tittar ut över sjön och det nu uppsprickande molntäcket. Resten av dagen går åt till vila och återhämtning.

Lördag är däremot arbetsdag på bygget och i byggboden. Thomas har planerat att jobba vidare med golven i badrum och skafferi så att Weber kan göra klart golven helt innan det blir semesterstillestånd. Linda ska ta hand om allt som rensats ut från senaste veckornas rensningar i containrarna vi har alla våra saker i.

Thomas kånkar upp säck efter säck med flytspackel till övervåningen i huset och blandar ordentligt innan det hälls ut i badrummet. När han är klar för dagen har han burit upp totalt 380 kg flytspackel och blandat med vatten. Hans rygg är trött på kvällen. Vi använder Weber Floor Core 130. Läs mer på www.weber.se

Skafferiet. Innan lunch lägger Thomas ett sista lager. Signe gör honom sällskap när det blir matdags och de åker upp till stamhaket uppe i centrum.

Efter lunch fortsätter Thomas med flytspacklet. Det första lagret har nu torkat så pass att det redan går att gå på det. Vi vill gärna få till ett plant golv mellan badrum och skafferi för att redan imorgon kunna bygga upp väggen mellan rummen. Nu återstår det bara för Weber att komma ut och lägga på det sista lagret flytspackel och då få till fallet till brunnen i duschen. Sådant är bäst att överlåta till proffsen.

Skafferiet ska få ytterligare 20-30 mm spackel innan det är klart.

På kvällen tar Thomas en liten tur med kanoten på sjön. Det är tyst och stilla ute och igen kan han ta bilder på vårt hus från lite avstånd. Senast var i vintras när man kunde gå ut på isen.

På söndag morgon börjar Thomas med innerväggen i badrummet. Först måste ytterväggen fyllas med ljuddämpande isolering och få en täckande plywoodskiva.

Efter det fästs en regel på golvet som han sedan kan bygga vidare på. Det tar inte lång stund innan hela väggen är färdigreglad.

Väggen mellan skafferiet och barnens sovrum blir klar före lunch. Den ska fyllas med isolering och väggskivan ska skruvas fast ordentligt.

Linda och barnen kommer upp och tittar på badrum och skafferi och tycker att badrummet blev större än de trodde det skulle bli.

Några gipsskivor står på övervåningen och det är lika bra att montera dem direkt för annars kommer de att vara i vägen för Weber. Thomas monterar dem i barnens sovrum.

Spillbitar som blir över från kapade gipsskivor sätts upp på väggen i vårt sovrum så att den också blir klar. Skivorna är 2,5 m höga och de räcker inte hela vägen upp utan måste skarvas med ytterligare 20 cm.

Som avslutning en bild från hammocken. Signe leker i poolen med sina dockor som tydligen ska badas idag.