Bloggen.

2018-02-25 19:54
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Kyla, förkylning och innertaksförberedelser.

Vi har haft tur, Signe har hållit sig frisk i flera månader nu men det kallas ju inte vabruari utan anledning. På söndag kväll kommer förkylning och huvudvärk. Eftersom Thomas just nu har det lugnt på jobbet och Linda har fullt upp så blir det Thomas som tar vabbandet den här gången. I vanliga fall delar vi alltid precis 50/50.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På onsdagen blir även Thomas dålig, får huvudvärk och ont i halsen och Signe är inte heller kry än så det slutar med att de två blir hemma hela veckan. De får en mysig vecka tillsammans och det känns bra för Thomas att få vara mycket med Signe. Byggandet tar ju bort mycket av tiden med henne även om hon är med mycket.

Thomas mår bättre redan på torsdagskvällen så helgens jobb är räddat.

Det är kallt nu, vi har nedåt -15 nästan varenda natt. På dagarna klättrar det upp mot några enstaka minusgrader men på eftermiddagarna droppar temperaturen från 3-4 minusgrader till 12-13 på bara nån timme.

På onsdagen kommer Mathias från HSF Installation och börjar dra avloppsrör på övervåningen. Dessa måste bli klara innan vi kan lägga golvvärmen eftersom avloppsrören gjuts in i flytspackelgolvet.

Uffe och Thomas inleder lördagens arbete med att kapa bort den sista plåten mellan övervåningen och 20-fotaren. Det är plåten som är kvar längst framme vid fönstren mot sjön. Den är inte speciellt stor men är dubbelt så tjock längst fram mot containers ram. Det går åt många kapskivor och när vi är klara är golvet svart av slipdamm från plåt och kapskivor.

Mellan fönstren och det kommande golvet på utkiksplatsen ska en balk tas bort, för ljusinsläpp. Vi passar på och tar bort också den när vi ändå håller på. Vi kapar även bort den sista balken som är mot bergsfönstret. Den satt endast kvar för att trappan skulle ha nåt att ligga på innan den sänktes ner. Nu är det helt öppet uppåt på bägge sidorna.

Efter lunch fortsätter vi med montering av fästen till det kommande innertaket och väggskivorna längst ner på 20-fotaren. För att kunna fästa innertaket och skivorna som ska gå upp mot de redan färdiga väggarna uppe i 20-fotaren så behöver vi montera fästen som det går att skruva fast skivorna i. Fästena utgörs av smala reglar som skruvas fast både upptill och nertill längs med hela öppningen runt 20-fotaren.

Mellan dessa reglar kan vi sedan spruta isolering och får äntligen bort en köldbrygga som har orsakat kondens och lite vattendropp när vi har värmt upp huset och isen på balkarna har smält. Vi jobbar på till det blir mörkt och då har klockan redan blivit en bra bit över 18.

Natten mot söndagen blir lika kall och vi har ned emot -15 igen. När vi börjar jobba är det fortfarande -11 ute och lite småruggigt på övervåningen där vi inte har någon värme på när vi inte är där. Efter ett tag med byggfläkten på och lite värmande arbete så har vi fått upp värmen ordentligt. Vi jobbar vidare med fästena runt örnnästet ända fram till lunch. Vi tar med oss Signe och åker förbi byggvaruhuset innan maten för att köpa en regel till då de vi hade inte räckte hela vägen runt.

Vi monterar de sista fästena och sprutar isolering mellan dessa.

Under tiden som Thomas sprutar isolering börjar Uffe bygga upp reglar vid kortsidan mot berget. Det ska bli fästen för väggskivor på den lilla väggen som är under fönstret.

Vi provar sedan att montera fästen för innertaket på reglarna vi monterade i somras. Dessa sätts med c/c på 600 millimeter, i dessa ska sedan innertaket skruvas fast. Det har fram till nu varit en teoretisk idé som vi har hoppats ska fungera. Nu när vi har fått upp dessa på var sin sida om örnnästet ser vi att det kommer fungera utmärkt.

Vi avslutar dagen med att klä på oss ordentligt och gå ut. I veckan som kommer har vi preliminärbokat in elektrikern. Han ska flytta upp elskåpet från byggboden och även montera en elcentral inne i teknikrummet . Det betyder att vi äntligen får in el i huset och kan slippa den tillfälliga byggelcentralen vi har använt hittills.

Innan han kommer måste vi ta upp en genomföring för elkabeln genom ett hål i väggen in i teknikrummet. Det är noga med var hålet hamnar och att vi borrar på rätt ställe. Inne i väggen sitter nämligen hela golvvärmecentralen för nedervåningen och borrar vi hål i ett golvvärmerör så är det katastrof. Vi mäter och kontrollmäter igen för att försäkra oss om att vi borrar på rätt ställe.

Hålet är 29 millimeter stort och ska gå igenom 150 millimeter isolering innan den kommer ut genom väggen inne i teknikrummet. Genomföringen för elen hamnar precis där vi vill ha den.

Veckan som kommer är det sportlov. Signe ska gå på fritids och göra en massa roliga saker, som att åka pulka och skridskor och gå på museum. Nu kommer det att vara lugnare på Lindas jobb så hon hon och Isak ska umgås lite själva. Det är inte alltid lätt att få till att alla tre ungar ska få egen föräldratid. Att det är stor åldersskillnad mellan dem gör det också svårt att hitta saker som alla tre vill och kan göra så egentid med ett barn i taget prioriteras just nu.