Bloggen.

2018-06-03 19:36
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Juni

Rekordvärmen håller i sig. Det är mycket på våra båda jobb och värmen gör att vi inte orkar jobba så mycket på huset på kvällarna. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

 

På torsdagen kommer Mathias på HSF Installation och drar vattenledningar till badrum och kök. Även dessa ska gjutas in i golvet och vi hoppas att Weber har tid redan kommande vecka för EPS-fyllningen som ska läggas först. Den är till för att höja golvet eftersom vatten- och avloppsledningar ska gömmas i golvet. Ovanpå denna ska sedan den sista golvvärmeslingan läggas innan även den gjuts in i flytspackel.

Isak har denna vecka tagit mc-kort och vill nu ha så långt till skolan i Sickla som möjligt, för att få kunna köra längre. Han kommer på torsdag eftermiddag och medan Linda jobbar kväll på sin mottagning inne i stan så får han feeling på att städa och rensa och överraskar oss alla med att organisera om i köket. Efter nästan tre år i byggboden så är inspirationen att rensa och omorganisera där snudd på obefintlig obefintlig så det var välkommet med Isaks inspiration och ork. 

 

På fredag eftermiddag handlar Thomas material för helgens arbete. Vi har sedan tidigare en pall med flytspackel från Weber som står på entrédäcket och väntar på att bäras in. Det är nästan 500 kg i 20-kilossäckar och Thomas tar en säck med sig in varje gång han ska gå in i huset. Skönt att det blev gjort, säckarna klarar inte av regn och man vet ju inte när vädret slår om eller om det kommer en eftermiddagsskur framöver.

När allt material är inburet förbereder Thomas för lördagens arbete, då ska väggen från ena sovrummet mot korridoren byggas. Med hjälp av PL400, vattenpass och några tvingar sätts två 95-reglar fast på varsin sida av stolpen.

 

På lördag morgon reglar Thomas upp väggen. Han bygger även in köldbryggan bredvid bergsentrédörren i en liten låda. 

Efter lunch fylls väggen med isolering som ska fungera som ljuddämpning. Thomas gör likadant i de bägge väggarna i Signes rum, de syns bakom korridoren. Även på den här sidan blir det en liten låda för köldbryggan. Den kommer försvinna i en annan regelvägg som ska byggas för skjutdörren.

Thomas jobbar på lite senare än vanligt och börjar montera fästen för innertaket i ett av sovrummen. Han isolerar också sovrumsväggen.

På söndag morgon städar Thomas golvet i badrum och skafferi. Det behöver vara hyfsat rent inför kommande EPS-fyllning.

Efter det gör han klart det första sovrummets innertaksfästen.

Samma sak gör han i vårt sovrum. Det är lite knepigt att montera dessa ensam men han får använda huvudet bokstavligt talat, med hjälp av huvudet hålls plankan på plats under tiden han fäster den första skruven.

Det blir en sen lunch idag eftersom det blev en sen frukost. Thomas har för ont i kroppen efter lördagens arbete för att gå upp tidigt och ligger kvar ganska sent för att få vila ut ordentligt.

Thomas påbörjar arbetet med att ta upp hålet för smutstvätt, ventilation och el i schaktet ner till tvättstugan före lunch.

Efter en välförtjänt lunchrast jobbar Thomas vidare med öppningen i schaktet. Så mycket som möjligt behöver vara klart idag med lite olika saker som gör att elektrikern kan komma ut och jobba med övervåningens elinstallationer.

När schaktet är klart jobbar Thomas vidare i korridoren och badrum/skafferi med innertaksfästen. När de sitter på plats kan elektrikern dra slang för elkablar liggande ovanpå dessa.

Thomas monterar sedan några gipsskivor inne i vårt sovrum, det blir lättare för elektrikern att kunna montera vägguttag i sovrumsväggen om den är så färdig som möjligt. Signe hjälper till med sina leksaksverktyg.

Vi avslutar helgen med att märka ut var eluttag och strömbrytare mm ska sitta. När det är dags att sätta sig i hammocken för att skriva för hemsida och blogg blir det plötsligt mörkt på himlen. Vi kanske kan få lite regn? Det har inte regnat på veckor och lite vatten skulle verkligen behövas. Vattennivån i sjön ligger mer än en meter under det normala och det brinner flera gånger här ute på Värmdö pga torkan. Jodå, himlen öppnar sig till slut och vi får en skön svalka efter flera dagar med temperaturer på 25-28 grader. Vi sitter tillsammans i hammocken och tittar av regnet medan vi äter middag. Visserligen ser det ut att spricka upp igen när regnet och åskan har dragit förbi men vi hann i alla fall få några millimeter och det blev tillfälligt lite svalare.

Isak jobbade hela hegen och Linda fotsatte med en del rensande, som en fortsättning på det Isak gjort. Det blev dock inget av med att rensa nästa förrådscontainer i helgen för det var för varmt. Att kånka och rensa utomhus i gassande sol och 28 grader funkar inte, det får göras när det blir lite svalare.