Bloggen.

2020-08-02 18:06
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Juli.

Vi arbetar vidare med åsnestigen, Linda gör i ordning på nedervåningen, vi förbereder på tomten för kommande planteringar samt räddar och planterar ängsmark och timjan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Första helgen i juli lånar Thomas hem en liten smidig grävmaskin från jobbet. Det är dags att ta tag i åsnestigen upp till huset.

Först ska lutningen jämnas till. Det är snabbt och lätt gjort med en grävmaskin. För hand hade det tagit evigheter.

 

Åsnestigen ska bestå av totalt åtta avsatser som delas upp av ett lågt trappsteg. Detta tillverkas av grovt obehandlat virke som kommer att bli ljusgrått med tiden. Virket har vi fått tag i gratis eftersom det skulle kasseras. I virket borras hål för armeringsjärn som håller det på plats i lutningen.

 

Stegen placeras ut med 2 meters mellanrum.

 

Sedan fyller vi på med återvunnen asfaltskross 0-16. Den är kontrollerad och innehåller inga miljögifter, ett billigt och lättjobbat material för att fylla ut gångar och liknande. Materialet "paddar" sig själv sedan efter en regnskur och blir direkt hårt att gå på.

 

Det är hårt och slitigt att få ut allt material i julivärmen. Så fort Thomas var klar för dagen så kom dock regnet och såg till att asfalten fixerade sig mellan stegen. Perfekt!

 

I veckan som kom skulle Thomas hämta ett gäng med överblivna lastpallar från en innergård som Abtot, som han jobbar för, byggt om. Det fanns även några pallar med ängsmattor och timjan som blivit över och skulle kastas. Thomas fick ok av sin chef att ta hand om detta så att det skulle kunna användas hemma hos oss istället. Vi fick tag i något som går att använda istället för att kasta på soptippen och Thomas arbetsgivare slapp kostnaden för att kasta det på tippen.

 

Ängsmattorna är 1 kvm styck och mattorna med timjan är nog 40 x 60 cm stora. De luktar ljuvligt redan på långt håll!

 

En kväll får vi besök av en blåmesunge som flyger in i vårt vardagsrum. Den vänder lika fort men flyger tyvärr in i glasdörren på vägen ut till takterrassen. Efter några sekunders förvirring på trädäcket flaxar den lite vingligt upp till gallret i räcket. Där sitter den sedan en lång stund och vrider på huvudet fram och tillbaks. Efter bra många minuter har den återhämtat sig och flyger snabbt vidare.

 

Vi får äntligen tummen ur och beställer en vattenmätare från Värmdö kommun. Hittills har vi haft fastprisabonnemang med så kallat byggvatten.

 

När helgen kommer är det dags att lägga ut plattorna med växter. De har nog levt ett hårt liv liggandes staplade på en pall och vi hoppas att de ska återhämta sig snabbt.

 

Vissa har klarat sig bättre än andra men redan efter några dagar kan vi se skillnad och att det börjar växa så smått även på de som nästan såg helt döda ut. Vi har haft tur med vädret och det regnar ordentligt på nätterna.

 

Det är så många ängsmattor att det nästan räcker till att täcka upp hela slänten.

 

Det går fort att lägga ut dom stora plattorna men det är väldigt tungjobbat. De väger en hel del, speciellt efter nattens regnskur som har ökat på vikten med säkert det dubbla.

 

Linda har de senaste veckorna slitit vidare med att få ordning på nedervåningen. Hon har rensat och kastat, gett bort eller sålt saker vi inte behöver. Det vi ska spara har sorterats och ställts in på hyllor i förrådet/teknikrummet. Linda och Isak har även rensat i uteförrådet en helg, så dit kunde vi flytta över en hel del saker. Det blev många vändor med bilen till återvinningen.

När allrummet/gästrummet blev färdigt förvandlades det först till ett legobyggarrum, vi har ca fyra flyttkartonger med lego och alla tre barnen (om en nu kan kalla en 19-åring för ett barn) spred ut lego över hela golvet och byggde tillsammans under flera kvällar på raken. När vi tagit undan legot ett tag så blev det ett musikrum. Fabian, 15-åringen, spelar både gitarr och bas och eftersom flera i familjen var nyfikna på att testa trummor så köpte vi ett trumset i en facebookgrupp. Signe gick loss på trummorna en dag när vi andra var ute och rensade på tomten. Ett bra sätt för henne att bli av med lite överskottsenergi. Samtidigt på tomten högg Faban ned träd vi behöver ta bort med yxa så han blev också av med lite överskottsenergi.

Det fina betongbordet har vi fått av Lina Lagerbäck som driver företaget We unite design. Lina skapar miljöer i t.ex. skolor och bibliotek tillsammans med barn och med återvunna möbler som restaureras och piffas till tillsammans med barnen. I processen arbetas det både med miljöfrågor och demokrati. Bordet är tungt som attan men passar perfekt hos oss och vi är väldigt glada för det! Läs mer om We unite design på weunitedesign.se

 

Måndag morgon och punktering på lastbilen. Som tur är upptäckte Thomas det redan på söndagen så före kl 06 hade vi en en jourbil som bytte däck på plats. Skadan satt så dumt till att den inte får lagas då det är ett framdäck.

 

När Thomas kommer hem från jobbet på eftermiddagarna så brukar vi hinna med en fika ute på takterrassen. 

 

På kvällarna åker vi ibland ner till områdets havsbad för ett kvällsdopp. Den här kvällen var det konsert på briggen Tre Kronor med bland andra Ebbot Lundberg, Tina Ahlin mm. Publiken fick ta sig till konserten med egen båt och även på bryggor och stränder satt det folk och lyssnade, en del med medhavd mat och dryck. Konserten spelades in av SVT.

 

Signe börjar i tredje klass till hösten och behöver få ett eget skrivbord i sitt lilla rum. Detta löses med att vi byggde ett som går att fälla upp när det inte används.

 

Nedfällt blir det alldeles lagom stort.

 

Kvällarna ute på takterrassen blir nästan mer och mer magiska när mörkret börjar komma. 

 

Åsnestigen får en förlängning som gör att den känns lite mer flack redan från början. Den är inte klar än men det är betydligt lättare att komma upp till huset nu.

 

Vi har även börjat röja och förbereda på tomten för kommande arbeten. Christel Nordberg, vår trädgårdsarkitekt, har varit hos oss några gånger för att fundera kring tomten. Även här vill vi kunna tänka smart och gärna kunna återvinna saker. Utifrån vad vi får tag i behöver vi kunna vara flexibla, precis som vi varit med huset. Christel förstår våra tankar och är helt med på upplägget. Läs mer om Christel och hennes företag på www.gardenary.se

 

Här ska sly och några träd tas ner innan vi kan börja fylla ut slänten lite grann med fyllnadsmassor och jord. Sedan ska det anläggas en terrassodling samt planteras några fruktträd. Tallar och björkar ska dock finnas kvar även om vi behöver gallra en del, vi vill inte ändra för mycket på skärgårdsnaturen på tomten.