Bloggen.

2017-01-09 18:42
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Januari 2017.

Nyåret inleds med kyla och snö, precis som året före. Men nu kan vi lättare jobba vidare då det mesta av arbetet utförs inomhus.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På nyårsdagen inleds det nya årets arbete på Containervillan. Thomas håller på med lite småfixande på taket och sedan provar han gummilisterna vi fått hem. De ska sitta mellan containrarna för att täta skarvarna. Thomas testar på baksidan av huset och det fungerar.

Med januari kommer även kylan. Det blir kallare och kallare även inne på bygget. Nedervåningen är rätt hyfsat varm att jobba på men på övervåningen är det rejält kallt. Uffe kommer ut till oss på torsdagen för att montera några förstärkningsrör mellan stolpar. Thomas har förberett kvällen innan med att slipa bort all färg på de ställen som ska svetsas så Uffe slipper lite av det tråkigaste uppgifterna när han kommer. Linda är hemma med alla barnen den dagen men Thomas jobbar. Han kommer dock hem i tid för att hjälpa till lite med den sista stolpen.

En stolpe klar och den andra förbereds.

När mörkret kommer och Uffe har åkt hem fortsätter Thomas en stund till. Han kapar bort de sista plåtbitarna som var kvar i vårt sovrum. Nu är alla plåtar borttagna som är inne i huset och endast plåten vid takterassen är kvar. Den kan vi ta först när alla förstärkningar i den containern är på plats.

På fredagen ska vi få platsbesök av vår arkitekt Måns Tham. Han vill komma ut för att uppdatera sig om var i byggprocessen vi är samt lösa eventuella frågor och problem som uppstår. Även om det finns ritningar på allting så är det bara förslag eller principlösningar. Uppstår det problem så löser vi dem vartefter de dyker upp. Det har funkat bra hittills och vi gör det alltid i samråd med arkitekt och konstruktörer.

Vi ägnar timmarna innan Måns kommer åt att städa på övervåningen. Under byggtiden har både plåtar och träskivor mm ställts åt sidan inne mot väggarna i väntan på att tas bort. Nu kastar vi ut alla plåtar genom att släppa ner en plåt i taget genom ett hål i golvet vid köket.

Det blev genast mycket större och luftigare. Med alla ytor fria var det även lätt att gå runt och känna in var de olika rummen hamnar.

Efter en trevlig lunch med Måns på bykrogen så inspekterar vi bygget. Det tar tid att gå igenom alla frågetecken så när vi är klara börjar det bli mörkt. Uffe och Måns åker hem och Thomas beger sig iväg för att handla lite fler maskiner. Vi har redan slitit ut några vinkelkapar och behöver en till. Thomas köper även en rejäl geringssåg som kommer väl till pass när alla innerväggar ska byggas.

På lördagen börjar Thomas med att ta bort golvskivor igen... Det är ett tungt och skitigt slit som tar lång tid. En skiva tar ungefär en timme att ta bort med alla skruvar som ska kapas. Det sitter upp till 49 skruv per skiva och efter det ska hela skivan bändas loss. Skivorna är ca 40 millimeter tjocka och nästan för tunga att lyfta. Thomas kapar upp dem i mindre bitar när de är loss för att lättare kunna få ut dem ur huset.

Thomas hinner bara med två skivor på lördagen för vi har ett inplanerat besök hos några vänner inne i stan. Det känns rätt skönt att få byta ut den rökiga och kalla containern mot kaffesörplande inne i en varm lägenhet.

Söndagen fortsätter på samma tema. Thomas kämpar vidare med skivorna. Man ser röken efter kapandet i träskivorna tydligt på bilden under. Han använder sin helmask för att slippa all rök.

När kvällen kommer har han tömt hela 40-fotaren på golvskivor. Nu har vi bara ca 50 kvadratmeter kvar att ta bort i de resterande containrarna.

 

Jullovet närmar sig sitt slut. Alla tre barn har varit hela lovet hos oss, förutom några dagar precis efter jul. Vi har varit hemma mycket, Linda har varit hostig och hängig i ett par omgångar och även barnen har varit i stort behov av vila. Så vi har varit fem personer på 20 kvadrat i mer än två veckor, fast Thomas har varit på jobbet de vanliga arbetsdagarna. Det är helt otroligt hur bra det går! Visst blir det syskonbråk (och ibland även bråk mellan mamman och barnen) men den mesta tiden är det bara mysigt att vara så nära. Vi hinner prata, Linda dricker te med killarna på kvällarna i köket medan Thomas lägger Signe i sovrummet, vi pysslar och lyssnar på poddar. Ute har det snöat och blåst och vi har tänt ljus och myst under täcket inne på kvällarna.

Under trettonhelgen åker granen ut. Vi behöver ju utrymmet och det har varit svårt att lätt få tag i Signes kläder som finns i korgar precis bakom... På söndagen blir fler i familjen sjuka. Denna vecka kommer det att vabbas en hel del.

 

Vi avslutar med en bild från den 7 januari 2016. Samma väder som nu, snön och kylan kom efter nyår. Betongarbetet inleddes med en presenning och några reglar över ravinen samt en värmefläkt för att värma upp berget innan gjutformarna kunde börja byggas. Vi har kommit en bra bit framåt sedan dess, även om det har tagit längre tid än beräknat.