Bloggen.

2018-05-20 20:44
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Innerväggar!

På tisdagen kommer Weber ut och flytspacklar nästa lager golv på övervåningen och elektrikern kommer och påbörjar elinstallationen på nedervåningen. Vi bygger innerväggar och får rekordmycket gjort. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Den här gången har Weber nästan 3 ton flytspackel med sig. Det räcker och blir över. De sista 2-3 cm som ska läggas överst på gplvet är toppingen, dvs designgolvet som ska ytbehandlas för att golvet ska få sitt slutliga utseende och för att ytan ska "låsas" och skydda mot smuts.

www.weber.se

Thomas har tid och ork för att jobba lite både tisdag och onsdag kväll. Vi har ju hela långsidan ner mot sjön kvar att måla så Thomas tar tag i det. Han står på stege med säkerhetssele på sig för att komma åt den nedre delen av väggen som är kvar. Det är många vinklar och vrår så det tar längre tid än man tror, speciellt när man ibland behöver flytta stegen och sedan säkra upp den innan fortsatt arbete. Färgen vi använder är Nordsjö Professional Metal Facade. Se mer på  www.nordsjo.se

Vi har även besök av vår elektriker på både tisdag och onsdag. De drar så gott som all el på nedervåningen och monterar dosor för uttag och brytare i väggar och tak. Tack till Stockholms Elresurs AB.

www.elresurs.se

Till helgen har vi planerat att jobba på för fullt eftersom Uffe sedan ska ha annat för sig i några månader. På fredag eftermiddag handlar Thomas byggmaterial och lyfter upp det till övervåningen med kranen på lastbilen. Skönt att slippa bära upp allting, först nedifrån vägen och sedan upp till övervåningen. Allting måste dock bäras in i huset och Thomas är inte klar med allt förrän framåt kl 20.

På lördag morgon sätter vi fart med att bygga innerväggar. Vi börjar med den största som är mellan de två stora sovrummen. När det är dags för lunch har vi hunnit regla upp hela väggen. Vi jobbar på så fort att vi nästan missar att det är lunchtid.

Efter lunch fortsätter vi inne i sovrummen. Vi kapar till kortlingar mellan reglarna och skruvar dit dom på plats.

Vid kafferasten lägger vi plötsligt märke till att eken nu har slagit ut ordentligt.

Thomas fortsätter sedan med att montera gipsskivor längs med ytterväggen som vi byggde klart förra veckan.

Thomas fortsätter med gipsskivorna hela vägen ut mot takterrassen.

Under tiden monterar Uffe väggskivor längs med innerväggen vi nyss har reglat klart.

Vi har verkligen ångan uppe idag. Vi jobbar på så fort att vi helt glömmer bort att ta bilder varefter innerväggarna växer fram.

Vi reglar upp väggen runt badrummet.

Vi jobbar på övertid och slutar inte förrän kl åtta på kvällen. Då har vi även hunnit med att konstruera den svåraste innerväggen. Den är mellan badrummet och barnens sovrum och har ett tvärstag rakt igenom sig. Detta sitter där som en förstyvning av containern eftersom väggarna är borttagna och hela den här containern står på stolpar, dvs den hänger helt i luften. Det blir riktig snickarglädje när väggen till slut är färdig. Vi avslutar för dagen och känner oss också helt färdiga.

På söndag morgon är vi lite utvilade men något stela i kroppen. Uffe börjar montera väggskivor och Thomas kapar till och monterar kortlingar i väggarna.

Det är häftigt att se de olika rummen växa fram. Konstigt nog så upplevs rummen som större så fort väggarna kommer upp. Speciellt Isaks rum och vårt sovrummen känns väldigt stora.

Sedan tar vi tag i en av de svårare bitarna. Kylskåpet i köket ska byggas in i en nisch och bredvid den ska det finnas plats för en dörr in till skafferiet. Det är väldigt ont om plats och det gäller att alla väggar hamnar rätt.

Under tiden som stålreglarna i golvet vid kylskåpet ska fästa ordentligt (de limmas fast med PL400 och kommer senare att låsas på plats av flytspackelgolvet) monterar vi fler väggskivor i badrummet. Vi fortsätter även att regla upp väggen bredvid.

Till slut börjar platsen där kylskåpet ska stå likna något. Vattenpasset får jobba hårt idag eftersom det är många reglar och kortlingar som ska monteras. Den på lördagen nyöppnade skruvlådan med 1000 skruv börjar nu närma sig bottenlagret. Och det är bara skruv till väggskivorna, reglarna skruvas fast med andra skruvar. Uffe blir faktiskt tvungen att handla på vägen ut på söndag morgon för att vi ska kunna jobba vidare.

Även på söndagen jobbar vi på lite längre än vanligt, om än inte lika sent som på lördagen. Väggskivan mot vattencentralen i badrummet skruvas fast.

Vi monterar så många väggskivor vi har kvar hemma. Lådan runt kylskåpet kläs med en skiva på insidan.

Vi hann även regla upp väggen mellan skafferiet och barnens sovrum. I alla fall den yttre ramen, sedan tog materialet slut. Ramen syns här till höger om det vita plåtskåpet mitt i bild. Skåpet innehåller golvvärmecentralen för övervåningen.

När vi slutar för dagen bestämmer vi oss för att även bygga så mycket vi hinner på måndag kväll. Då hinner vi förhoppningsvis bygga klart väggen in mot barnens sovrum samt den sista väggen i badrummet. Det underlättar att vara två när allting ska passas in och stå lodrätt och rakt. Förhoppningsvis får Uffe nu tillfälle att vila upp sig lite efter den senast tidens slit men vi kommer att sakna både honom och hans hjälp på bygget. Uffe är en mästare på kluriga och kloka lösningar. Vi hade inte fixat det här utan dig, Uffe, ett stort TACK!