Bloggen.

2018-01-07 17:54
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Havsörnar på besök.

Efter en lugn nyårsafton vaknar vi utvilade. När vi går ut på årets första dag så ligger dimman tät över isen på sjön och det är helt tyst och stilla.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

 

Hela dagen ägnas helt åt badrummet. Det både slipas och bredspacklas.

När Thomas är klar på eftermiddagen har han slipat hela badrummet samt bredspacklat alla skarvar. När spacklet torkat ska det slipas en gång till men det får bli en annan dag.

Veckan blir tung för Thomas. Han har känt sig hängig till och från sedan någon dag före nyårsafton och att jobba på dagarna tar all energi. När han kommer hem behöver han vila. Det fortsätter likadant resten av veckan men blir sakta lite bättre varje dag. Det enda vi gör är att på onsdagen ha julgransplundring uppe i huset. Granen kastas ut och barnen får äta upp ätbara julgransdekorationer och de fina pepparkakorna med barnens namn på som Lindas mamma Gunnel gör till barnen varje jul.

På lördagen mår Thomas så pass bra att det känns ok att jobba på bygget igen. När Uffe kommer så har vi först ett planeringsmöte där vi drar upp riktlinjer inför kommande arbeten och i vilken ordning dessa ska göras. Vi konstaterar att vi snarast borde göra klar 20-fotaren invändigt. Efter detta kan trappan som nu ligger där hissas ner och monteras för det måste vi göra innan golvet kan gjutas. Vi kan då även ta bort taket/golvet upp till 20-fotaren.

Efter detta sätter Thomas och Uffe fart med ett nödvändigt ont. Det behöver röjas ytterligare inför kommande isoleringsprutning eftersom Pierre på Effektiv Isolering helst vill göra klart både väggar och tak på samma gång. Vi rensar därför mellan bjälklaget (balkarna) på övervåningen där det är fullt med gammal isolering, kapskivor och mängder av sliprester från all kapning i både plåtväggar och golvskivor. Bilden är tagen EFTER städning och dammsugning.

Totalt är det ca 40 kvadratmeter som ska städas.

Efter lunch tar vi kafferast uppe i huset. När vi precis har satt oss ner ser vi att havsörnarna åter är på besök. Alla tre sitter på isen nere vid bryggan och äter på något byte. Kråkor är framme och snor till sig mat. Thomas springer ner med mobilen i högsta hugg och lyckas få till några bilder när havsörnarna svävar runt över oss.

 

Thomas jobbar på till 14 på lördagen för sedan ska vi hem till Lindas kompis Sara, som också är Isaks gudmor, och hennes familj. Det är en årlig tradition som vi alltid gör helgen efter nyår. Uffe däremot stannar kvar ett tag och förbereder inför montering av en gjutkant runt trapphålet så att vi kan gjuta golvet så småningom.

På söndag förmiddag tar vi tag i något som måste göras innan det blir vinter på riktigt och det eventuellt kommer stora snömängder. Taket ovanför vardagsrummet saknar stolpe som förstärkning eftersom den då skulle hamnat mitt i rummet. Därför måste taket ovanför säkras genom att detta fästs i 20-fotaren ovanför och helt sonika ”hänger” i denna. Detta görs genom att två rörbitar svetsas fast mellan den undre containern och den nedre balken på 20-fotaren. 

Thomas jobbar även vidare i 20-fotaren. Fönsterpartierna ska tätas ordentligt så inte den varma luften letar sig ut den vägen. Den gör det på några ställen och det märks nu när det är minusgrader. Det blir kondens och på utsidan bildas det is när den varma luften letar sig ut förbi fönsterramen i kall metall.

Thomas höjdrädsla känns inte av när han är på insidan av huset och utsikten uppe från 20-fotaren är jättefin! Vårt eget lilla höghus!

När fönstertätningen är klar hjälps Thomas och Uffe åt att montera gjutramen runt trapphålet.

Den är till för att flytspacklet ska kunna gjutas utan att rinna iväg ner för trappen. Det svarta strecket visar var färdigt golv hamnar minus en centimeter. Innan golvet kan gjutas ska även isolering läggas mellan balkarna samt golvskivor ovanpå dessa. Därefter kan golvvärmerören dras och slutligen kan golvet gjutas.

Uffe avslutar dagen med att måtta var trappen från örnnästet hamnar i bredd jämfört med trapphålet. Trappen är något bredare än hålet och kommer passa utmärkt. Uffe har förslag på en ändring på trappräcket på övervåningen och i vanlig ordning är inte Linda helt överens med Uffe och Thomas om estetiken så det kommer att bli Måns som får avgöra.