Bloggen.

2016-12-31 19:09
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Gott nytt år!

Vi avslutar årets arbete på årets sista dag. Nyårsafton ägnas åt fastsvetsning av den sista stolpen samt färdigställande av innerväggen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Sista veckorna i december blir det inte speciellt många timmars arbete på huset. Det är mycket som ska hinnas med före jul och på jobbet är det full fart både för Thomas och Linda. Det känns ändå rätt ok att få lite ledigt och vila upp sig.

Trots att vi bor på endast 20 kvadrat så lyckas Linda med konststycket att klämma in en julgran i "sovrummet". Granen är en ca 80 cm hög en som vi högg på vår egen tomt. För att få plats med den fick många av Signes leksaker flytta ut i förrådet ett tag. 

Julafton var vi alla fem hemma i byggboden och Lindas mamma kom några timmar på dagen. På juldagen fyller Linda år men det får ju inte plats så många gäster så bara Lindas pappa Uffe kom på fika. Sedan åkte killarna till sin pappa för julfirande och Signe följde med. Hon kallar killarnas pappa för "låtsaspappan" och fick flest julklappar även där, sådär som det lätt blir när man är yngst.

På annandagen är det slut på vilan och Thomas jobbar först vidare med avloppet på undervåningen. Vi måste förbereda för vatten och avlopp där så att det snabbt och enkelt går att handikappanpassa för boende på endast nedervåningen, ifall det skulle behövas någon gång i framtiden. Detta var det första som kommunen nämnde när vi ställde frågor inför bygglovsansökan förra året. Man ska kunna bo i huset även om man blir handikappad, trots att köket placeras på övervåningen.

Det pluggade avloppsröret göms i innerväggen och kan därmed snabbt göras åtkomligt vid behov.

På hemväg från årets sista arbetsdag köper Thomas med sig lite byggmaterial. När han kommer hem jobbar han nån timme och blir nästan klar med innerväggen. På dagen på nyårsafton jobbar Thomas vidare med innerväggen och gör den helt klar. Det är varmt väder, fåglar kvittrar och det känns som vårvinter. En granne har sett en nyckelpiga.

Efter att innerväggen blivit klar går Thomas upp på taket. Där uppifrån upptäcker han att vi har besök av havsörnarna igen. Två stycken sitter ute på isen och flaxar. Thomas kilar snabbt ner och tillsammans med Signe smyger han ner till bryggan för att titta lite närmare. På bilden sitter bara en av dom kvar medan den andra flyger runt ovanför oss.

Thomas passar också på att göra klart på utsidan av Lindas lilla badrumsfönster. Tidigare var det för kallt, men med +10 går det utmärkt att täta skarvar och rostskyddsmåla.

Inomhus är det om möjligt ännu varmare, fläkten på nedervåningen har till och med slagit av pga värmen. Thomas jobbar vidare på övervåningen och påbörjar monteringen av den sista stolpen. Först måste balkarna både nere och i taket slipas jämna så att stolpen går att ställa in på plats. När det är gjort knackar Thomas in den på rätt ställe och väger av med vattenpasset innan det är dags för svetsen.

Innan dagens och årets sista arbetsdag avslutas kapar Thomas bort lite plåt. Det är en del kvar som ska tas bort i det som ska bli vårt sovrum. När all plåt är borttagen ska även den sista biten förstärkning svetsas fast i golvet.

Med detta passar vi på att tacka för i år och önskar alla våra läsare ett gott nytt år! 2017 fortsätter vi och ser fram emot stora framsteg i byggandet och förhoppningsvis en inflytt före sommaren!

Thomas & Linda