Bloggen.

2018-05-13 18:06
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Golvgjutning & innerväggar.

Nu händer det många och väl synliga saker på bygget. På tisdagen gjuts golvet på övervåningen, det sista riktigt stora arbetet på hela huset.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Weber och pumpbilen är inbokad på ett stort jobb i Västerås på tisdag morgon så de kommer till oss först efter lunch. Thomas har tagit ledigt och är uppe tidigt för att förbereda och även Uffe är på plats.  

I väntan på Weber så målar Thomas och Uffe utomhus. Det är varmt och bra målarväder. Uffe står i fönsteröppningen i barnens rum och målar fönsterramen grå och under tiden målar Thomas uppe på taket. Det är en bra bit kvar av ramen uppe runt taket som ska målas, bland annat hela långsidan ner mot sjön och även en liten bit vid våra sovrum. Färgen torkar fort i värmen och vi hinner klart precis lagom till lunch. Som tidigare är det Nordsjö Professional Metal Facade vi använder. Se mer på  www.nordsjo.se

 

Efter lunch kommer folket från Weber och de börjar genast att förbereda inför gjutningen. Höjder i golvet kontrolleras och inkoppling av vatten förbereds. Under tiden hinner Weber´s stora pumptrailer anlända. I den blandas flytspacklet automatiskt med vatten och pumpas i långa slangar upp i huset. Idag går det åt 60 meter slang för att nå ända längst in på övervåningen. Via en dator ställs blandningen på flytspacklet in.

Stefan på Weber sköter gjutningen med assistans av Anders.

Det går undan och efter bara en liten stund är hela inre halvan täckt med flytspackel.

Tyvärr visar det sig att mängden flytspackel som beräknats till övervåningen inte kommer att räcka. Weber har med sig hela 8 ton i trailern men det saknas flera centimeter i höjd. Det skulle behövas 2-3 ton till för att komma upp till rätt nivå. Stefan ska kolla upp när det passar för dem att komma ut och göra klart och vi hoppas att det blir snart eftersom viktiga arbeten där golvet måste vara klart är planerade framöver.

Efter bara någon timme kan vi gå på det nygjutna golvet. Det är varmt och fuktigt som i en bastu när spacklet brinner.

Skönt att gå på ett riktigt golv! Vi har blivit vana vid att hoppa fram mellan tillfälliga träskivor.

På torsdagen hade vi tänkt bygga innerväggar i badrum och skafferi  men det måste nu vänta tills golvet är klart. Istället jobbar vi vidare med annat. Vi monterar t.ex. gipsskivor på alla färdiga ytterväggar på övervåningen.

Under tiden som Thoms skruvar upp gipsskivor jobbar Uffe med att montera isoleringsskivor längs med ytterväggen i köket. Sedan hjälper Thomas Uffe och tejpar alla skarvar med aluminiumtejp vartefter Uffe fått upp skivorna. De jobbar oavbrutet förutom lunch och en snabb fika och hinner med mycket. När Thomas och Uffe är klara för dagen är hela ytterväggen färdigmonterad. Skivorna kommer från Takcentrum och är av märket Unilin. www.takcentrum.se

På lördag morgon jobbar Uffe vidare med montering av skivor längs med ytterväggen i våra sovrum.

Thomas följer strax efter och tejpar alla skarvar med aluminiumtejp. Redan till lunch är vi klara med hela väggen.

Efter lunch börjar vi regla upp väggen mellan vårt sovrum och vardagsrummet.

Det går fort och gör stor skillnad för hur man upplever utrymmet på övervåningen.

Signe kommer upp och inspekterar dagens framsteg.

Vi passar på att montera väggskivorna på en gång. Konstigt nog så gör väggen att vardagsrummet känns mycket större. Och väggen upplevs även den som bredare än utrymmet som var här före.

Nu har vi inte utsikt mot sjön rakt igenom hela huset längre.

På torsdagen körde vi ett långpass och jobbade på lite extra men på lördagen slutar vi en timme tidigare än vanligt. Vi har biljetter till Henrik Schyfferts sista föreställning av "Var inte rädda".  Signe följer med morfar Uffe hem och ska sova över hos honom och vi gör oss i ordning och åker in till stan. Vi hinner gå och äta en bit mat innan föreställningen och när vi kommer ut från den varma Scalateatern så är det alldeles ljumt ute.

Att vara bara två i byggboden känns som lyx. Det skulle inte vara svårt att leva bara två på den här ytan men det är lite svårare att vara fyra-fem. Fast nu är det försommarvärme och då är det mycket lättare. Dörren är öppen hela dagarna, frukost, lunch och middag kan ätas på trappan, fikar gör vi i hammocken och tvätten kan hängas utomhus. Signe leker nu lika mycket ute som inne och det är ganska skönt eftersom hon kan få köket att förvandlas från städat till bombnedslag på bara en liten stund. Nu kan vi cykla, kasta boll utanför huset, spana efter snoken som vi flera gånger sett vid vår kanot, titta på fåglarna i Signes holkar med kikare, ligga i hammocken och läsa. Och härom kvällen somnade Fabian i hammocken med både täcke och kudde och och Linda fick väcka honom innan vi gick och lade oss vid 23. Om det inte var för alla mygg så skulle han gärna sovit kvar där ute. 

På söndag morgon monterar vi väggskivor på hela väggen i sovrummet. Det går fort att sätta upp skivorna men det är många skruvar som ska skruvas fast.

Vi har några skivor över så vi fortsätter att montera dessa längs med ytterväggen i skafferiet.

Efter lunch börjar vi regla upp den ena ytterväggen i badrummet. Den kan vi bygga trots att golvet inte är färdigt.

Det blir även här ett helt annat intryck när man står inne i huset och tittar ut mot vardagsrummet. Nu kan man börja ana hur rummen kommer att upplevas.

Vi förbereder så mycket vi kan och hinner med inför kommande väggbyggande innan arbetsdagen lider mot sitt slut. Vi avslutar med att igen städa hela övervåningen och plocka bort alla verktyg så att Weber kan jobba vidare med den sista golvgjutningen.