Bloggen.

2018-02-11 19:12
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Golv, väggar och tvättnedkast.

Idén om ett tvättnedkast från övervåningen och rakt ned i tvättkorgen går från att vara bara en idé till att snart vara en verklighet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På tisdag kväll jobbar Thomas vidare med golvet på övervåningen. Han lägger isolering mellan balkarna i golvet och även skivor ovanpå. Det enda som är kvar att täcka är där vatten och avlopp kommer upp från undervåningen men det kan vi inte göra förrän avloppsdragningen är gjord.

Det är lugnt på Thomas jobb så han kan ta semester igen även denna fredag. Uffe kommer också.

Redan på första mötet med vår arkitekt 2015 fick vi berätta om vilka funktioner vi vill ska finnas i huset. Eftersom vi tidigare bodde i ett trevåningsradhus och ingen orkade gå upp och ned för trapporna hela tiden så låg det alltid antingen ren eller smutsig tvätt i trappan som skulle till tvättstugan eller någon garderob. Så Lindas första val av funktion var en lucka från övervåningen med ett rör rakt ned i tvättkorgen för att slippa tvätt i trappan i det här huset. Signe och Fabian önskade sig en rutschkana inomhus men det kom inte med på ritningen, det gjorde däremot tvättluckan. 

Från början tänkte vi oss en lucka nere vid golvet men nu har Uffe kommit över en alldeles ny lucka för sopnedkast som vi ska ha i korridoren mellan sovrummen. Vi måttar ut ungefär var den ska sitta.

Thomas och Uffe ägnar förmiddagen åt att bygga en form runt det blivande tvättnedkastet. Även om vi inte bygger själva nedkastet nu så måste Weber ha något att gjuta golvet emot. Nu kan vi i lugn och ro koncentrera oss på övriga förberedelser inför kommande golvgjutning och ta arbetet med tvättnedkastet när det passar framöver.

Innan vi bygger gjutformen så placerar vi det tänkta tvättnedkastet på plats. Det består till största delen av ett spirorör i dimension 250 mm. På bilden är det bra mycket högre än det färdiga nedkastet då det ska sänkas ner i öppningen i golvet som inte är gjord ännu. Röret kommer att gömmas inne i en av garderoberna i vårt sovrum.

Den snygga luckan som Uffe lyckats komma över.

Formen är klar och vi har även lagt golvskivor runt det.

Vår arkitekt Måns Tham kommer ut på senare på förmiddagen och vi går igenom lite saker som vi behöver bestämma innan vi går vidare. Även Linda kommer och är med på byggmötet över lunch. Bland annat diskuterar vi om olika lösningar för fallskydd från vardagsrummet mot trappan. Till slut har vi enats om en lösning som känns bra på alla sätt. Nöjda med det vi har bestämt åker vi upp till centrum och äter lunch tillsammans.

Den omväxlande temperaturen på mellan dagar och nätter gör att isen på berget växer sig större varje dag.

Efter lunch spånar vi lite på hur avloppet ska dras. För att göra det lättare mäter vi upp var väggar mm kommer att hamna. Det känns lite ovant att se hur rummen kommer hamna och att gå runt i de blivande rummen.

 

Vi kommer på att det vore bra om vår rörmokare kommer förbi snart för att kika på rördragningen. Thomas ringer honom vid halv tre och hade hoppats att han har tid nästa vecka men han kommer direkt när han är klar med jobbet han håller på med. Han är hos oss mindre än en timme senare. Mathias på HSF Installation har direkt bra lösningar på hur vi ska göra och löser bland annat problemet med avloppet till toaletten som blev lite knepigt då en stålbalk hamnade direkt under den tänkta placeringen. Istället för att kapa balken så vrider vi bara toaletten 90 grader. Då hamnar den mitt emellan balkarna och avloppet kan dras rakt fram från uppdragningen genom golvet. 

På lördag morgon börjar vi att montera ytterväggar på övervåningen. Det ser nu nästan färdigt ut jämfört med hur det såg ut före.

Vi fortsätter med väggen i Isaks rum. Vi monterar bara skivor där det kan monteras hela skivor eftersom vi bara har fyra hela skivor hemma. Sedan har vi lite mindre bitar över sedan tidigare som vi kan använda på de mindre ytorna.

Vi fortsätter med en hel skiva inne i Signes rum.

På söndagen är Uffe upptagen med annat men vi har ju redan hunnit med två högproduktiva arbetsdagar. Thomas börjar med att åka och handla fler skivor till väggarna.

När han kommer hem fortsätter han att sätta upp ytterväggsskivor. Det behöver mätas och passas in ordentligt.

Till slut är alla väggar klara. I alla fall de väggar som har sprutad isolering, vi har fortfarande kvar bägge långsideväggarna. Dessa kan vi inte göra innan golvet är gjutet eftersom de inre isoleringsskivorna måste monteras efter golvgjutningen.