Bloggen.

2018-01-28 18:25
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Full takhöjd inuti huset.

Under veckan har Thomas kunnat jobba flera kvällar så mycket har blivit gjort.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

 

På måndag kväll jobbar Thomas vidare uppe i 20-fotaren högst upp. Vi har planerat att kapa upp taket/golvet kommande helg och, om vi hinner, även lyfta ner trappan som ligger där uppe och väntar. Thomas hinner på måndagskvällen också stryka på Osmo hårdvaxolja på både taket och ena väggen. Läs gärna mer om Osmo hårdvaxolja på  www.welinoco.com

Väggen före strykning.

Vägg och tak efter en strykning med Osmo hårdvaxolja.

Det ser ganska blankt och vitt ut precis efter strykning men det kommer att bli en mer matt och mindre vit yta när det har torkat.

På tisdag kväll gör Thomas klar den andra väggen. Han monterar också några lister där uppe. När det är klart börjar han att lägga isolering i golvet på övervåningen. Isoleringen är endast till för ljuddämpning under flytspackelgolvet. 

På lördag morgon kommer vår arkitekt Måns Tham ut på besök. www.manstham.com

Vi tittar på en del saker tillsammans samt diskuterar lösningar för trappräcke, badrum mm. Måns pappa Staffan är med på besöket för att fotodokumentera bygget. Staffan är professionell fotograf och tar verkligen fantastiska bilder.

Foto: Staffan Andersson

Foto: Staffan Andersson

Utsikt från badrummet. Under isen på berget porlar nu smältvatten.

Foto: Staffan Andersson

Foto: Staffan Andersson

Resten av lördag förmiddag är Thomas iväg och besiktigar bilarna och när det och lunch är klart kommer Thomas pappa på fika. Signes bästa kompis Love är också hos oss idag och de leker sig dammiga inne i badrummet medan vi fikar på undervåningen.

När vi har fikat klart börjar Thomas och Uffe att kapa upp golvet/taket upp till 20-fotaren. Klockan har redan hunnit bli tre men de jobbar på för fullt de resterande timmarna av arbetsdagen. De kapar upp små bitar i taget och jobbar sig sakta fram genom plåten. När de är klara för dagen är de helt svarta av slipdamm och metallspån.

Nu börjar vi ana takhöjden från vardagsrummet.

På söndag fortsätter Thomas och Uffe med plåtkapandet. De jobbar sig fram med både tigersåg och vinkelkap. Fönster och andra ömtåliga ytor täcker vi över för att de inte ska skadas av gnistorna som blir när man kapar.

När det är dags för lunch har de hunnit kapa bort tillräckligt med plåt för att trappan ska kunna tas ned. 

 

Efter lunch tar vi tag i den lite nervösa uppgiften att sänka ner trappan. Den är ganska tung och vi hissar ner den en liten bit i taget. Till slut har vi fått ner den hel vägen. Vilken skillnad i rymd och höjd det blev!

 

Nedifrån vardagsrummet. Trappan ska justeras mer mot höger, vi behöver svetsa lite och anpassa fästen så att den sitter där den ska.

Vy mot andra hållet från vardagsrummet. Nu ser vi ut mot skogen och har ljusinsläpp från två håll ovanifrån.

Står man längst ner i trappan på nedervåningen och tittar upp får man nästan svindel. Det är närmare 9 meter upp till tak!

Nästa helg fortsätter vi med trappans anpassning så den hamnar på sin rätta plats. Vi ser fram emot att kunna använda den istället för stege när vi ska upp till örnnästet.