Bloggen.

2018-01-21 18:39
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Full fart igen och framsteg med isoleringen.

Vi sprutar den sista isoleringen på övervåningen och jobbar vidare med att slutföra 20-fotaren invändigt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På tisdag morgon har vi bokat in sprutning av den sista isoleringen på övervåningen. Vi jobbar båda och kan tyvärr inte vara på plats men Uffe kommer för att assistera och övervaka att allt blir som vi har tänkt oss.

Pierre och hans kollega på Effektiv Isolering är tyvärr lite sena. Deras truck vägrar att starta så de kan inte lasta materialet i lastbilen. Till slut löser det sig och de dyker upp strax före halv tio istället för sju som det var tänkt. Pierre kompenserar förseningen genom att jobba ännu mer effektivt. Han släpper inte munstycket förrän både väggar och tak är helt klara. Vid klockan två är de redan klara och har även hunnit städa av all maskering.

Thomas hämtar Signe på hemvägen och kommer hem strax före halv fem och snart efter det kommer också Linda. Uffe är kvar och vi går nyfikna upp på övervåningen. Man känner genast skillnaden på temperaturen inomhus. Trots att de vädrade ur övervåningen rejält efter sprutningen så är det nu varmt och behagligt inomhus. Då har vi bara en liten byggfläkt som står och surrar på nedervåningen och all isolering är ännu inte monterad på övervåningen. Bägge långa ytterväggarna har mer än hälften av sin isolering kvar att montera och det drar in lite kalluft på vissa ställen.

 

I början på veckan börjar det snöa och i slutet på veckan blir det kallt. Natten till lördag har vi -14 grader.

På morgonen hänger kylan kvar och det är en strålande vacker vinterdag.

Thomas klättrar upp i 20-fotaren högst upp och börjar montera plywoodskivor. Det är de finare, kvistfria 4 mm skivorna som monteras på "råväggen". Dessa ska sedan slipas och behandlas med Osmo hårdvaxolja. För att kunna lyfta upp de breda skivorna måste Thomas först kapa upp en bredare öppning i golvet.

När det blir kväll har Thomas monterat skivorna på nästan hela ena väggen. Även lite annat hinner han med, som tätningar runt fönster och isolering vid containerskarvar där vi behöver få bort köldbryggor.

Natten till söndag blir ännu bistrare, termometern visar -16 när vi går och lägger oss. Kylan håller i sig hela natten och på morgonen är det -14. Vi hör hur fartygen ute på leden mot Stockholm eller Finland tutar i sina mistlurar. Det ligger en kompakt dimma över hela landskapet, som ett lock några meter över husen på andra sidan sjön.

Thomas går upp och startar dieselvärmaren en stund så att vi får upp en lite behagligare värme inomhus. Strax efter det kommer Uffe. Thomas jobbar vidare med att montera väggskivor i 20-fotaren, som vi kallar för örnnästet eftersom det känns väldigt högt upp när man är där uppe och vi har tänkt att ha det som en utsiktsplats. Uffe sågar under tiden till skivorna som ska sitta i taket. När Thomas är klar med väggskivorna hjälps de åt att montera skivorna i taket. Halva taket blir klart innan det är dags för lunch. Signe följer med till Uffes och Thomas stamställe uppe i centrum och när vi kommer hem så fikar vi uppe i huset tillsammans med Linda och barnen.

Vi fortsätter där vi slutade före lunch och är strax klara med taket.

Efter en stund kommer Signe upp och håller Thomas och Uffe sällskap. Hon är otroligt kreativ och pysslar dagarna i ända så det tar inte lång stund innan hon har tillverkat djur nog till ett litet zoo. På bilden syns en katt, ett marsvin och en orm. Detta gjort av byggsopor och överbliven isolering.

Under tiden som Thomas slipar väggar och tak i 20-fotaren påbörjar Uffe monteringen av golvskivor på övervåningen. Det golvet som inte hänger i luften har inomhusklimat och är inte sprutat med isolering. Innan vi kan gjuta flytspackelgolvet måste vi  fylla utrymmet mellan balkarna med isolering (för ljudsiolering) och därefter lägga någon slags golvskivor som vi kan lägga golvvärmen på.

Thomas hinner slipa färdigt både väggar och tak innan de ger upp för dagen. Nu är det bara lite slipning kvar för hand där giraffslipen inte kommer åt. Sedan ska vi måla på Osmo hårdvaxolja.

Nästa helg hoppas vi kunna kapa bort golvet/taket upp till 20-fotaren och därefter sänka ner trappen.

Linda har ägnat två helger till att rensa ut saker och lägga ut på Tradera och andra försäljningssidor. En massa annonser ligger nu ute och en hel del har redan blivit sålt.

Thomas mår nu mycket bättre. D-vitaminerna har fick har gjort att han nu nästan känner sig som vanligt igen. 

En kul sak som hänt under veckan är att vi fått en ny sponsor som vi är väldigt glada för: Nivell System. Vi ska använda deras produkter på takterrassen för att kunna lägga trädäck trots ett ojämnt underlag. Utdrag från deras hemsida: "Nivell är ett enkelt och smidigt system för att regla upp golv, vägg, tak och utegolv. Nivell används med fördel både vid nyproduktion och renoveringar vid ojämna underlag, sjuka hus eller då det finns ljudkrav avseende dämpande egenskaper. Nivell System tillverkas i Sverige (Mariestad) och säljs bland annat via byggfackhandeln, byggföretag, skadehanteringsbolag och återförsäljare."

 Läs gärna mer på  www.nivellsystem.se