Bloggen.

2018-07-08 18:36
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Fortsatt semester och golvläggning.

På måndagen blir det inget gjort på huset, ibland behöver man vila upp sig lite även efter en veckas semester för att orka jobba vidare. På tisdagen däremot är det dags att sätta fart.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Thomas jobbar vidare med lite lättare jobb för att få en mjukstart och spacklar och slipar på övervåningen.

Först det som är kvar i vårt sovrum.

Sedan 17-åringens sovrum. Där behövs en till spackling och slipning innan väggarna är helt färdiga.

Även de yngsta barnens rum hinns med före lunch, både spackling och slipning av tidigare spacklade väggar.

Efter lunch har vi en liten båtresa inplanerad för den här veckan får det bli både semester och husbyggande. Vi tar båten från Stavsnäs och åker ut till Hagede som ligger på Storö, vid Harö, nordväst om Sandhamn. Här har Linda tillbringat alla somrar och en massa helger under sin uppväxt och före det var det Lindas mammas sommarvistelse när hon var liten. År 2000, när Linda var gravid med Isak, slutade familjen att ha tillgång till huset. Vi tycker att det är roligt att få se de miljöer som varit viktig för ens partner under uppväxten och nu ska Thomas få se detta. Vi har tidigare åkt och tittat på det sommarhus Lindas mormor hade i Vagnhärad och också varit runt och tittat på de ställen i Grycksbo och Falun där Thomas var mycket som liten.

Det är mulet ute med ändå varmt och skönt. Eftersom det är en vardagseftermiddag så är det inte speciellt mycket folk på båten. Fabian är hemma men Isak och Signe är med. Vi har med oss lunch och kaffe.

Framme vid Hagede går vi ut på däck och tittar på huset som fortfarande finns kvar men som är lite ombyggt från Lindas tid på ön. Tallen som Lindas mormor har planterat som liten planta har nu vuxit och blivit ett stort träd. Här är vyn från båten.

Väl hemma igen bestämmer vi oss för att fortsätta med en utflykt till. Uppe vid Oxdjupet går färjan över till Rindö och Vaxholm. Det är bara en knapp kvart hemifrån oss och vid Oxdjupet ligger även Fredriksborg som är en gammal militär fästning från 1700-talet. Det ska finnas ett fik och en restaurang som enligt facebook har öppet till kl 21. På vägen dit ser vi hästar, åsnor och alpackor. Nästan framme vid Oxdjupet måste vi stanna då vi ser tre stora dovhjortar som står precis bredvid vägen. På bilden är det dock bara två som vill vara med på bild.

När vi är framme vid Fredriksborg så visar det sig att det bara är restaurangen som är öppen till 21 men vi får kaffe ändå. Medan vi sitter där passerar ett enormt kryssningsfartyg. Det är det sista av tre fartyg som har lämnat Stockholm under kvällen, berättar serveringspersonalen. Folk spelar basket på taket på fartyget. Lite senare kommer Silja Galaxy samma väg och den ser liten ut i jämförelse.

På onsdagen startar Thomas arbetet med golvet i teknikrummet. Vi behöver ett annat material där än på golven i resten av huset och har lite hastigt valt klinkers vi hittat för en liten peng. Vi har letat efter en duktig plattsättare för att lägga golvplattorna men det är omöjligt att få tag i någon nu i semestertid så Thomas bestämmer sig för att göra det själv. Eftersom vi bara har plattorna hemma så åker han och handlar allt annat som behövs, så som fix och verktyg. Vi tittar på filmer på nätet hur man gör.

Det är lättare än vi har trott att lägga golvet men det gäller att vara väldigt noggrann och arbeta lugnt och metodiskt. När klockan är halv sju på kvällen avslutar Thomas eftersom laddningen med fix tog slut. Det är ingen idé att blanda till mer eftersom det inte går att spara till dagen efter.

På kvällen åker vi till Ingarö för att köpa två begagnade däck till Volvon som vi har som extrabil. Den har stått oanvänd på dubbdäck sedan i april eftersom två av sommardäcken är för dåliga att köra på. Det kan vara bra att ha två bilar nu på sommaren när Linda och Signe åker och gör saker medan Thomas ska stanna hemma och jobba. Lastbilen behöver stå still på dygn- och veckovila för att inte bryta mot kör- och vilotiderna.

Efter Ingarö kör vi ner till hamnen i Gustavsberg. Där på en gata har AnonyMouse byggt ett litet hotell och ett konditori. Konditoriet är placerat i en låda i väggen och hotellet i ett gammalt elskåp. Tidigare har AnonyMouse byggt miniatyrer i bland annat Malmö. Se mer på Instagram: https://www.instagram.com/anonymouse_mmx/?hl=sv

Hotell Stilton.

Ett av rummen. Tavlorna är gjorda av frimärken och "kaklet" i badrummet är tuggummin. Det finns massor av finurliga små detaljer att upptäcka.

På torsdag morgon kommer Anders från Stockholms El-Resurs. Han jobbar vidare med elinstallationerna på övervåningen och hinner göra nästan hela övervåningens eldragning på en enda arbetsdag. Eftersom elcentralen är placerad i teknikrummet får Thomas göra annat än att fortsätta med golvet. Han byter två av däcken på Volvon samt fixar med annat som behöver göras.

Elkablar dras upp genom schaktet från undervåningen.

Eluttag i sovrum.

Efter lunch på fredagen åker alla fem i familjen in till Mariatorget för att äta glass på Stikki Nikki, Killarna var där med sin pappa och hans fru härom dagen och vill nu att även vi ska testa deras fantastiska glass.

Vi lämnar sedan av Thomas och de två däcken på Thomas jobb. Där finns fullständig däckutrustning med alla maskiner som behövs för att skifta däck på fälgar. Thomas ena kollega har kört hans lastbil under semestern och de ska nu också träffas på jobbet för överlämning. På måndag morgon börjar Thomas tidigt med en tömning inne i stan redan klockan 6 och det är skönt att slippa ta sig till jobbet för att hämta lastbilen före det.

På lördag morgon jobbar Thomas vidare med golvet i teknikrummet medan Linda åker och lämnar Signe hos Lindas mamma där hon ska vara i några timmar. Thomas lägger de sista stora skivor, endast den sista smalare raden är kvar. Vi har eftermiddagen för oss själva några timmar innan Signe ska hämtas igen. Vi har ingen TV och brukar inte heller sakna det men idag vill vi se matchen. Vi åker upp till lunchstället som Thomas och Uffe alltid äter på och tittar på matchen där. Sedan stannar vi till på Söder och tar en kaffe och en glass i Vitabergsparken innan vi åker och hämtar Signe.

På söndagen lägger Thomas klart golvet med de sista yttre bitarna. Även passbiten runt golvbrunnen läggs på plats. Han hinner klart lagom till lunch.

Efter lunch fortsätter han med fogen. Att lägga klinkerskivor var ganska lätt jämfört med att få till fogen riktigt bra men han sliter på hela eftermiddagen och till slut blir det klart och riktigt fint. Nu återstår endast att foga den yttre raden och runt brunnen.