Bloggen.

2016-11-06 18:37
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Första veckan i november.

Första veckan i november innebar inte så mycket jobb på husbygget men maskiner och material blev inköpt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

 I fredags hade Thomas och Uffe möte med arkitekt Måns Tham och konstruktör Egil Bartos. Mötet hölls på plats på bygget för att gå igenom eventuella oklarheter och för att Måns och Egil skulle få uppdatera sig om var i byggprocessen vi är just nu.

Ett av inköpen som behövdes inför vintern var en dieselvärmare på 15 Kw. Den har inbyggt termostat och blåser ut 800 grader varm luft. När den har varit igång en stund så stiger temperaturen snabbt och det blir riktigt behagligt på nedervåningen. Vi har ordentligt ventilation så det går att arbeta samtidigt som den är igång.

På lördag morgon är det ett tunt snötäcke på marken och isen på sjön har lagt sig under natten.

Uffe kommer ut och jobbar hela helgen. Thomas och han ägnar lördag förmiddag åt att montera isoleringsskivor runt fönsterramarna. Detta är ett helt nytt moment och ett nytt material som vi inte har provat innan. Det går bättre än vi trodde och vid lunchtid är de nästan helt klara med alla fönster på nedervåningen.

Efter lunch fortsätter Thomas med isoleringen och Uffe börjar förbereda inför monteringen av ramarna på övervåningen. De jobbar på tills det blir för mörkt att fortsätta.

På söndag morgon hänger Thomas upp en presenning framför öppningarna på övervåningen. Om det blåser går det inte att svetsa men bakom den skyddande presenningen kan man i alla fall svetsa så pass bra att det går att montera ramarna.

Uffe får klara sig ensam ett tag medan Thomas gör klart isoleringen runt ramarna på nedervåningen. Sedan hjälps de åt på övervåningen med att passa in de yttre delarna av ramarna. Presenningen skyddar en del mot den kalla blåsten men det kyler rejält att stå ute och jobba, även om det är ”inomhus”.

Vi tänker hela tiden på säkerheten på den här höjden, speciellt nu när Thomas och Uffe står i fönsteröppningarna och jobbar. För att kunna montera ramarna måste fallskydden tas bort. De spar ett fallskydd i mitten av öppningarna och sätter också upp ett kryss av spännband som extra säkerhet. Dessutom tar Thomas på sig fallskyddsselen så fort det är dags att jobba nära öppningarna. Efter ett tag har även Thomas med sin höjdskräck vant sig och de jobbar effektivt vidare med monteringen.

De hinner precis bli klara med den sista fönsteröppningen innan mörkret faller. Uffe planerar att åka ut i veckan om det blir bra väder för att fortsätta med svetsningen.

Samma datum (6/11) förra året: Kalle på Stakkäppen kom ut igen för att markera var dubben för alla plintar ska placeras.Totalt var det 22 dubb. Det skulle borras hål i berget och dubben skulle gjutas fast.

Vi fick en offert på hela dubbjobbet på 50 000:-. Två man skulle behöva två dagar för att göra jobbet. Men en av Thomas chefer föreslog att han skulle hyra en kompressor över helgen och göra jobbet själv. Totala kostnaden blev knappt 2000:- , inklusive material.Och Thomas var klar med 18 av 22 hål innan lunch. Dagen efter gjöt han fast samtliga dubb, ytterligare 45 minuter gick åt till det. Då förstod vi att det går att göra mycket mer jobb själva, för bara en bråkdel av kostnaden. Så efter detta har vi gjort allt själva om vi kunnat. Jobbet med betonggjutningen av plintarna var dock för avancerat så det lejdes bort.

På bilden nedan syns dubben för muren som tar upp sidokrafterna. Den är formad som ett U och ska bli 20-30 cm tjock.

I byggboden har Linda senaste veckan gått igenom allt, varenda hylla, korg och klädesplagg. I våras när vi inte visste att vi skulle bo kvar i byggboden en vinter till så slutade vi att vara restriktiva med hur mycket som kom in i byggboden. "Vi ska ändå snart flytta", tänkte vi. Men nu när vi behöver få plats alla fem en vinter till så måste det förberedas för det. Nu är allt rensat och sorterat igen. Och även om det kanske är svårt att tro så är det mysigt trots att det är så liten plats.

Sedan ett par veckor har det blivit för trångt att sova fyra i dubbelsängen så nu har vi köpt en fin bäddmadrass som vi rullar ut på köksgolvet alla nätter som vi är fem i huset. Linda eller Fabian sover på den, beroende på vem som somnar först när vi ligger på den och läser på kvällarna.

Linda och barnen längtar nu till jul för det ska bli så mysigt med stjärnor i fönstren, adventsljus och radiokalenderna i bilen på väg till förskolan och skolan. Thomas är inte så förtjust i julen så att han längtar men gillar den när den väl kommer. Nu när det är rensat så kommer vi ha plats med en liten gran uppifrån vår egen tomt i år igen.