Bloggen.

2017-08-06 20:38
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Första veckan i augusti och mycket regn.

Första veckan i augusti går mest åt till återhämtning för Thomas. Han känner sig trött efter att ha jobbat hårt både på jobbet och hemma under lång tid. Inget är viktigare än hälsan så denna vecka blir det mycket vila och familjetid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Lite jobb på huset blir det ju förstås ändå, Thomas förbereder en del av övervåningen inför kommande isolering av den delen. Foam King kan troligtvis komma förbi och fylla utrymmet mellan balkarna redan nästa vecka. Totalt är det 45 kvadratmeter som ska sprutas.

Den här gången tror vi på ett bättre resultat eftersom vi på övervåningen har en ny sorts skivor monterade på undersidan. De som vi använde på undervåningen var inte helt optimala för ändamålet och flyttade lite på sig av isoleringen. Nu i efterhand kan vi se att vi blev lite lurade av firman som vi samarbetade med i början av projektet.

En del av utmaningarna med vårt husbygge har varit just att hitta rätt samarbetspartners. Vi har haft tur många gånger och hittat företag som förstår vad vi håller på med, som t ex Weber, Foam King, Containertjänst och Nordsjö. Andra har vi varit så missnöjda med att vi avslutat samarbetet. I ett fall har vi sedan snart ett år tillbaka en tvist om ett stort arbete. Den tvisten är nu löst men vi väntar på de obligatoriska dokument som företaget är skyldiga att lämna till oss, sedan kan vi helt släppa detta och gå vidare. Tyvärr tar sådant både tid och energi från oss.

Nedan syns utrymmet som ska fyllas med isolering.

En kväll monterar Thomas en plåt för fastsvetsning av den sista balken i vardagsrumsväggen. Med plåten på plats mot golvet tar balken upp en större yta, alltså fördelar tyngden bättre, från de bägge containrarna den står emellan och blir dessutom mycket lättare att svetsa fast. Kvällen efter monterar Thomas plåten upptill, sedan är det klart för montering av balken.

På lördag förmiddag kapar Thomas till balken. Den är totalt 2625 mm lång när den är klar och väger nog runt 60 kg. Thomas biter ihop och bär försiktigt upp den för trappen utan att slå i nånstans i väggarna eller i något fönster.

Efter bara några få finjusteringar står den sista balken på plats. Nu kan Thomas ta bort resten av plåtväggen utan risk för att containern säckar ihop. När balken är klar gör Thomas klart vardagsrumsfönstret. Han monterade fogband i fredags kväll och nu ska det tryckas in drevning och bottningslister.

Efter lunch byter Thomas arbetsuppgift för att få lite variation. Plåten som skyddat gaffelhålet i den inre containern måste tas bort så det kan fyllas isolering mellan balkarna. Det är en av de tråkigaste uppgifterna men måste göras. Det tar ganska lång tid och är både bullrigt och skitigt.

När gaffelplåten är borta så fortsätter Thomas med den resterande plåten i vardagsrumsväggen. När han är klar för dagen är hela väggen borta. Nu är det bara ytterväggen kvar.

Mellan de två balkarna på bilden kommer braskaminen placeras. En bit från den högra balken och hela vägen ner mot de stora fönsterpartierna kommer det vara en utgång till takterassen bestående av ett stort fönster och en lika stor glasdörr som går hela vägen upp till tak.

På kvällen åker Thomas och Signe in till stan för att titta på årets största cruising. Linda stannar hemma och ägnar tid åt Isak, 16-åringen.

Det har varit en stor bilträff på Solvalla och vi har missat den för andra året i rad. Vi har haft flera gamla bilar senaste åren. Thomas gamla Cadillac sålde vi förra året p.g.a. tidsbrist och Lindas Ford Mustang sålde vi när vi skulle köpa tomten.

Thomas och Signe går runt länge och tittar på alla fina bilar, tar en fika i ett gathörn innan det börjar bli mörkt och åker sedan hem sent på kvällen.

På söndagen går mycket av tiden åt till städning. Värmdö kommun och vår kontrollansvarige ska snart komma ut och se hur det går för oss och då vill vi att det ska vara fint. Det blir fort stökigt, även om vi städar regelbundet.

Det vräker ner ute så nu får vi se hur våra vattenutkastare fungerar. Det rinner undan ordentligt.

Även längs med berget bakom huset forsar vattnet ner. Allt regnvatten rinner undan genom vår dränering under huset och kommer ut direkt i diket nedanför tomten. Därifrån letar det sig de sista metrarna ner till sjön.

Thomas avslutar dagen med att montera de sista översta isoleringsskivorna i containern som vetter mot sjön, dvs köket. Skivorna kommer från Takcentrum (www.takcentrum.se) och tillverkas av Unilin.

Nästa vecka jobbar Thomas bara två dagar innan det är dags för semester igen. Den här gången blir det även lite ledigt och inte bara arbete hemma på bygget. Thomas och Signe ska iväg på en liten minisemester i Dalarna, tälta och gå på Leksands sommarland. Linda börjar jobba om en dryg vecka och har en hel del som behöver förberedas före det. Därför blir det inget inlägg på varken blogg eller hemsida nästa söndag. Veckan efter är vi dock tillbaka!