Bloggen.

2017-06-18 20:33
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Fönstermonteringen går åt skogen.

På onsdagen har vi planerat att lyfta i de två sista stora fönsterpartierna. Thomas har bokat in två fönstermontörer från HMP Entreprenad och en kranbil till efter lunch. Tyvärr visar det sig att han har förväxlat namnen på de två olika kranbilschaffisarna som har hjälpt oss tidigare så kranbilen som dyker upp räcker inte till.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Det är en ganska lång bit att lyfta in till husets baksida utifrån vägen så det är bara att skicka hem alla och försöka boka in en ny tid snarast. Vi passar på att få en pall med material upplyft till taket när kranen ändå är här så att vi slipper bära upp allting själva.

En aning nedslagna beslutar vi oss för att ändå jobba vidare med fönstermontering. Köksfönstret är helt redo att sätta på plats så vi tar genast tag i detta. Till slut sitter det äntligen på plats. Vi ägnar resten av dagen åt att montera isolering längs med köksväggen och håller på ganska sent för att vara en vardag.

När vi står och jobbar på övervåningen märker vi att det har flyttat in fåglar i Signes ena holk, hon fick två i födelsedagspresent. Det är full fart på bägge föräldrarna hela tiden och vi känner inte igen den lilla fågeln med en ganska lång stjärt. Efter en hel del letande tillsammans i både fågelböcker och på internet på kvällen tror vi att det är en Svarthätta. 

På fredagen börjar Lindas åtta veckor långa sommarlov och Thomas två veckor långa semester. Fast ledigt från jobbet betyder bara att vi kan jobba mer intensivt på huset.

Vi har tur och får hyra en bomlift av några vänner som bor bara några hundra meter bort. Thomas kör hem den direkt när han kommit hem från jobbet på fredag eftermiddag.

Signe är på Fjäderholmarna med sin gudmor på fredageftermiddagen och blir sedan lämnad till mormor där hon ska vara mycket den här helgen. Det är inte alltid så kul att vara med oss när vi jobbar på bygget och hos mormor får hon mycket egen uppmärksamhet. Vi åker till vår favoritaffär Paradiset och äter middag och handlar lite, Isak är också med. Fabian är hos killarnas pappa. Isak ska börja jobba tidigt på lördagsmorgonen så han går sedan och lägger sig medan vi sitter kvar ett tag i hammocken.

På lördag morgon gräver Thomas ut den nedre infarten en aning så att bomliften kommer närmare huset, annars når den inte hela vägen upp dit vi ska jobba under helgen. Han kör sedan in liften där och börjar att hissa upp sig själv. Thomas är höjdrädd och gillar inte detta, korgen rör sig dessutom lite hela tiden. Han är hela tiden fastspänd med selen och vet att den inte kan välta men tycker ändå att det är ganska otäckt, fast utsikten fin. Och jobbet måste göras så han biter ihop.

Hela lördagen målar Thomas på husets framsida. Det tar tid för det är många skrymslen där man behöver komma åt med penseln. Det blir väldigt fint! De gröna dörrarna som snart ska tas bort ser nu bara fulare och fulare ut.

Signe ska på ett kalas hon verkligen inte vill missa så Linda tar Waxholmsbåten från Hasseludden i Nacka till Gåshaga på Lidingö och hämtar Signe. De tar båten tillbaka till Nacka, åker på ett kalas i Velamsund där det både blir grillning, bad, lek och fiskdamm. Sedan åker de till Gåshaga från Hasseludden igen, Signe stannar med mormor och Linda tar båten tillbaka och åker hem igen.

Framåt klockan åtta är Thomas klar för dagen. Killarna är hos sin pappa. Vi tar en promenad upp till centrum och tar en sen middag på den fantastiska indiska restaurangen som ligger där. När vi kommer hem sätter vi oss i hammocken och bara njuter av utsikten och tystnaden. En häger flyger tyst över den blanka vattenytan och vi håller utkik efter bävern som simmade förbi igår kväll.

På söndag morgon fortsätter Thomas att måla framsidan av huset. När Uffe kommer så börjar han med plåtramen som ska monteras runt hela taket. Det var materialet som vi lyfte upp tidigare i veckan.

Nu kommer bomliften verkligen till användning. Ramen ska svetsas fast på utsidan och det är enklast att göra det från bomliften. Thomas gör de momenten som är lättast från sitt håll och Uffe kapar plåtarna samt ger Thomas maskiner och svets när han behöver det. De hinner montera plåtarna på bägge sidorna om 20-fotaren innan det blir dags för lunch.

Efter lunch kommer Thomas pappa, mamma och syster med sambo och hans dotter. Det fikas, fiskas, åks båt och hjälps till med målning på nedervåningens utsida.

Uffe och Thomas fortsätter med ramen.

När vi till slut gör kväll efter en lång dag i solen och värmen har vi gjort klart hela långsidan. Nu har vi kvar den bakre kortsidan och nästan hela den andra långsidan.

Linda åker ännu en gång till Hasseludden, tar båten över till Gåshaga och hämtar Signe. Det är så himla skönt att slippa sitta i bilen i köer med en unge som har väldigt svårt att vara still och som får ont i rumpan redan efter 10 minuter i bilbarnstolen.

Vi tänder sedan grillen och äter mat tillsammans allihop. Thomas syster har med sig en supergod hemmagjord potatissallad och en aubergineröra som vi äter till de grillade korvarna som hon också tog med. Nästan all målning på framsidan är nu klar, det behövs bara bättras på lite på vissa ställen.

Signe och Linda avslutarkvällen med ett bad i sjön. Nu är det 22,5 grader i vattnet.