Bloggen.

2016-10-30 18:12
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Fokus på fönster och tak.

Den här veckan ägnar vi oss mest åt montering av infästningsramarna till de återstående fönsterpartierna på nedervåningen samt montering av gummiduk på taket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Den här veckan är Lindas pappa Uffe är ute tre dagar och svetsar och fixar, från tidig morgon till sen eftermiddag. Thomas hjälper till så gott han kan om han ens hinner hem innan Uffe är färdig.

Här nedan monterar vi ramen på mittenfönstret i undervåningen.

Dagen efter är hela partiet klart och rostskyddsmålat. På fredag eftermiddag när vi kommer hem är Uffe även klar med ramen i nästa öppning där entrédörren ska vara. Det enda vi kan göra är att bjuda på fika innan Uffe tackar för sig och åker hem.

Thomas åker förbi Takcentrum (www.takcentrum.se) i Västberga en eftermiddag och köper 4 rullar med gummiduk. Dessa ska ligga direkt på plåten på taket och fungera som ett understa tätskikt. På gummiduken ska det sedan monteras isolering och efter det ytterligare ett tätskikt. Det är redan mörkt när Thomas kommer hem så han provmonterar några småbitar på en gammal plåtbit. Det fungerar utmärkt och fäster väldigt bra.

Hela helgen ägnar Thomas sedan åt att montera gummiduk på taket. Det är viktigt att vi får tätt innan höstregnen och vintern kommer på riktigt. Thomas börjar med att täta skarvarna som är mellan containrarna, det är här vattnet letar sig in i huset om vi inte har det helt tätt. Det krävs en hel del tålamod eftersom man sakta värmer fast gummiduken med varmluftspistol centimeter för centimeter.

På lördagen blåser det halv storm ute och utrustning sliter sig ibland och blåser nästan ner från taket. Trots blåsten så är det en strålande fin höstdag och vi får besök av både grågäss, flera hägrar och flera svanar. Havsörnen var på besök förra veckan och en arg kråka jagade iväg den ute över sjön.

Thomas lägger ut gummiduk i dess hela bredd. Det märks att vi närmar oss november för det blir snabbt mörkt ute och Thomas avslutar arbetet innan det blir kolsvart.

På söndag får vi sova en timme extra innan det är dags att sätta fart. Det behövs efter det hårda jobbet med att lägga gummiduk hela lördagen. Trots knäskydd är Thomas ganska slut i hela kroppen på kvällen. Obekväma arbetsställningar sliter en hel del.

Hela dagen går åt till att lägga de återstående rullarna av gummiduk.

Själva läggningen av gummiduken går fort. Det som tar tid är svetsningen av alla skarvar. Det gäller att det blir tätt överallt.

Som avslut en bild från samma tid förra året. Thomas förbereder inför utsättning och borrning av dubb i berget med att kapa armeringsjärn, något som kändes som ett stort steg framåt efter en lång höst av bara grävande.