Bloggen.

2018-02-04 18:43
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Februari. Montering av trappa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På tisdag kväll finns tid för Thomas att jobba vidare i huset. Till helgen har vi planerat att lyfta ner trappen från 20-fotaren högst upp och innan det görs måste väggen i nedre trappan bli klar. Den går ända upp till bakom köksön där trappan upp till 20-fotaren ska vara. När Thomas monterade skivorna där förra året så satte han dem kant i kant men nu har vi lärt oss att de sväller mer än vi trott. På ett par ställen har de börjat bukta ut. Vissa saker lär man sig genom att göra fel och sedan rätta till.

Alla 4 mm plywoodskivor på övervåningens del av trappväggen drogs bort. Sedan satte Thomas tillbaka dem igen men den här gången med 1-2 mm mellanrum så skivorna kan röra på sig lite. När alla skivor satt på plats slipades de för att senare kunna behandlas med Osmo hårdvaxolja. 

När slipningen var klar vad klockan för mycket för att fortsätta med hårdvaxoljan. det får vi göra vid ett senare tillfälle. 

På fredagen kan Thomas ta ledigt från jobbet och istället jobba vidare på huset. Han lämnar Signe i skolan och handlar byggvaror. Sedan kan har börja arbeta.

Målet för dagen är att hinna lägga så mycket golvskivor som möjligt i vardagsrummet. Vi lägger in helt oorganiska skivor för att förhindra möjligheten till fuktproblem i framtiden. Dessa skivor gjuts in under flytspackelgolvet och går ej att nå utan att hela golvet bilas bort. Innan lunch är halva vardagsrummet klart.

Efter lunchen åker Thomas över till området tvärs över sjön, Torsby, och tar en titt på vårt hus därifrån. Tidigare, när de gröna dörrarna var kvar, var det lätt att se det på långt håll men efter att vi tog bort dem så smälter huset in i omgivningen.

När Thomas är klar för dagen så är hela vardagsrumsgolvet klart.

Hela lördagen ägnar sig Uffe och Thomas åt att sänka ner trappan från 20-fotaren. De sänker ner den en liten bit i taget och tar det väldigt lugnt och försiktigt. Trappan väger ganska mycket och vi vill inte att den sticker iväg okontrollerat och skadar oss eller huset. Efter många svettiga och nervösa timmar har de lyckats baxa in den på plats. Nu jobbar vi vidare med att anpassa fästen mm så att den kan svetsas fast på sin plats. Vi jobbar på lite senare än vanligt men när vi är klara så går det att gå i den.

På söndagen fortsätter vi med att svetsa klart alla fästen. Vi rostskyddsmålar och snyggar till svetsarna lite. Nu kan vi ta bort stegarna och får äntligen se hur det ser ut med en trappa istället för stegar upp till 20-fotaren.

Man känner verkligen i magen hur högt upp man är. Vi ligger mycket högre upp än alla andra hus runt sjön.

Även ner till vardagsrummet är höjden högst påtaglig.

Under tiden som Thomas rostskyddsmålar lägger Uffe isolering i golvet nedanför trappan. När det är klart fortsätter vi att lägga golvskivor även här.

Trappan sedd från vardagsrummets främre del. Den är ganska brant men funkar bra då det är en trapp som troligtvis inte används dagligen. Att den är brant gör även att den inte tar upp så mycket plats i vardagsrummet. Trappan ska senare målas antingen vit eller grå som huset. Ursprungligen satt den i ett hus som skulle rivas och vi fick den gratis.

När vi är klara för dagen tittar vi hur det ser ut utifrån. Nu syns trappan och även hålet upp till den översta våningen. Man ser även det bakre fönstret tydligt.