Bloggen.

2018-07-15 18:40
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Efterlängtad förstärkning på bygget.

På måndagen kommer äntligen bromsskivorna som vi har beställt till bilen. Vi hade hoppats på att få dom innan helgen för att kunna byta i lugn och ro. Linda och Signe ska nämligen åka iväg till Österlen på tisdag morgon och att åka så långt med dåliga bromsar känns inte bra. Så under tiden som Linda har ett ärende inne i stan åker Thomas och Signe till Thomas jobb för att byta skivor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

 Det finns en fullutrustad verkstad på Thomas jobb med billyft och all tänkbar utrustning och verktyg. Efter bara 40 minuter är de på rull igen och hinner in till stan precis till när Linda är färdig.

På tisdag förmiddag åker Linda och Signe iväg på semester. Resan går bra och de stannar i Väderstad för att fika som vi alltid gör när vi har vägarna förbi. De hinner även ner till Malmö en sväng innan det är dags att bege sig till campingen.

En dag åker de iväg på utflykt till Stenshuvud söder om Kivik. Klättringen uppför berget är jobbig men utsikten gör att det är värt besväret.

Nere i hamnen i Kivik finns det en jättefin lekplats. Nu har de även byggt ett utegym som Signe tycker är väldigt roligt att prova på.

De har med sig Signes sparkcykel så på kvällarna promenerar Linda medan Signe susar fram på sparkcykeln.

I den lilla byn St Olof finns det ett bassängbad. Det är 28 grader i vattnet men bara 20 i luften så det känns ok ändå. Signe badar i flera timmar utan att tröttna.

 

En morgon ger de sig iväg tidigt och åker till Sandhammaren för att bada. Det är hela 20 grader varmt i vattnet, vilket är ovanligt i Bornholmsgattet. Man brukar få nöja sig med 17 eller i bästa fall 18 grader.

 

Tyvärr blev det inte mycket gjort på huset i veckan. Värmen gjorde sitt med orken för Thomas och på hans jobb blev det långa dagar och hemkomst sent hela veckan. På torsdagen handlade han i alla fall allt material som ska användas för byggandet i helgen. Uffe är hemma under två veckor och de har planerat att jobba på så mycket vi hinner på dessa helger.

Uffe kommer precis lagom till att Thomas har ätit frukost. Uppe i hammocken på grund av värmen, det är nästan 26 grader ute redan efter kl 08. De går igenom lite av vad som har hänt sedan sist och kikar på elektrikerns installationer. Sedan sätter de fart med 17-åringens rum. Eftersom elen nu är dragen kan vi bygga klart alla innerväggar på övervåningen. Först fylls väggarna med isolering.

Sen skruvar de fast plywoodskivor längs hela väggen.

Det märks att de är två som jobbar igen. Innan lunch har de gjort klar väggen. De har även börjat bygga på reglingen vid dörröppningen.

Efter lunch monteras fler innertaksfästen. De behöver sitta tätare än vad som var tänkt för att klara av tyngden från innertaket.

Eftersom väggen nu har plywoodskivor monterade kan de fortsätta med att skruva upp gipsskivor.

Efter det fortsätter Thomas att bygga klar det lilla utrymmet som är innan barnens rum. Här är det tänkt att det ska bli datorhörna.

Under tiden som Thomas jobbar i barnens rum monterar Uffe isolering i korridorväggen.

Inne i barnens rum blir det till att anpassa isoleringsbitarna efter alla konstiga vrår och skrymslen.

De fortsätter att isolera vidare i korridoren.

Till slut är hela korridoren klar.

 Dagen avslutas med att skruva upp den sista väggskivan i barnens rum.

På söndag morgon är Uffe morgonpigg och rullar in redan kl 08.15. Thomas skyndar sig med sin frukost och går sedan upp på bygget. De börjar med att bygga färdig väggen bredvid dörröppningen som de påbörjade igår. När den är klar kan de även skruva upp den sista gipsskivan på väggen bredvid.

Sen sätter Thomas upp den sista skivan i badrummet på övervåningen. Under tiden som Thomas skruvar fast den på ena sidan monterar Uffe isolering på den andra.

 

Innan det är dags för lunch så hinner de montera isolering och såga till skivor till teknikrummets utsida. Efter lunch fortsätter de och gör den helt klar innan arbetet fortsätter på övervåningen.

Därefter monteras alla kvarstående fästen för innertaket i vårt sovrum.

Sedan bygger de "lådan" som ska bygga bort köldbryggan som är mellan två containrar i vårt sovrum.

Uffe har tidigare på dagen fått den briljanta idén att öppna bergsentrédörren. Då blir det i alla fall lite mer genomströmning på luften och ibland även lite svalka.

Som dagens sista uppgift monteras gips på väggbiten bredvid dörröppningen. De hinner även med att påbörja att täcka "lådan" för köldbryggan bredvid bergsentrén med gips. Den syns till höger om dörren på bilden ovan. Helgens arbete avslutas med en genomgång av nästa veckas materialbehov och en inköpslista skrivs ner.