Bloggen.

2016-10-10 20:56
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Början av oktober, golvgjutning och fönsterleverans.

Oktober, första riktiga höstmånaden. Träden tappar sina löv och höststormarna härjar på nätterna. Månaden börjar med kallare temperaturer men fina soliga dagar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

 

På måndag eftermiddag ringer Bygg-Ole och berättar att våra fönster har kommit. Signe och Thomas åker dit på vägen hem från förskolan för att kika lite på dom. Vi visste att de skulle vara stora, men vi kunde nog inte riktigt begripa storleken innan vi själva stod framför dom. Thomas ställde Signe framför de största partierna som jämförelse.

På tisdag morgon strax före kl 07 kommer Weber ut för att gjuta den första delen av golvet på nedervåningen. De slår på stort och tar med sig en ny fin trailer som ska pumpa upp flytspacklet. Det går åt mellan 4,5 och 5 ton den här första gången. De har även med sig sin reklamavdelning som ska göra ett reportage för Webers tidning samt ett pressmeddelande till sin hemsida. Kika gärna in på  http://www.weber.se

Svärfar Uffe övervakar så att Patrik på Weber gör rätt. ; )

Efter ett tag är Stefan redo att börja flyta det första rummet.

Det går fort när dom väl har kommit igång.

Och vips så är det hela klart!

 

På onsdag efter jobbet tar Thomas hem alla våra fönsterpartier. Det blir två vändor till Bygg-Ole för att få hem allting, vid 19.40 är allt på plats hemma.

Thomas tänker på kommande regnväder och åker snabbt iväg och handlar en stor och rejäl presenning. Nu står allt skyddat mot väta.

På torsdagen undersöker Thomas och Signe det nya golvet. Det känns konstigt att gå på ett riktigt golv. Innan inflyttning ska det läggas på ytterligare ca 10 mm som sedan bearbetas till önskad finish och färg.

På fredag kväll börjar Thomas att montera upplagen som de stora fönsterpartierna ska stå på.

Han blir klar med nedervåningen på lördag förmiddag och flyttar efter det upp för att fortsätta med de tre på övervåningen.

Han hinner montera två stycken innan den blir för mörkt och orken tar slut.

 

Söndag inleds med att ta bort golv. Nu går det rätt fort då dessa skivor är lite lättare att lossa än tidigare. Eller så har Thomas helt enkelt fått in snitsen ordentligt?

Efter en stund till är nästa skiva borta.

Genom hålet syns Signe gunga i sin lian.

Till slut har Thomas fått bort alla fyra skivor. Nu är det bara fastsvetsning av fyra rör kvar samt L-stålet som fönstret ska stå på.

Thomas hinner svetsa dit två av fyra rör innan vi är tvungna att åka iväg.

Signe går på ett föräldrakooperativ och två gånger per år har vi fixar/städdagar på en helg. Vi kunde inte närvara och då får man restuppgifter att ta hand om vid något annat tillfälle. Vår uppgift blev att göra rent köket ordentligt samt även att fylla på mer sand i sandlådan.Trots att vi har flyttat en bra bit bort från Signes förskola så väljer vi att låta henne gå kvar till skolan börjar. Bättre ställe än Storstorken går inte att hitta, fantastisk personal och små barngrupper. dessutom är det ett Ur & Skurförskola så barnen är ute nästan hela dagarna och Signe älskar att vara ute. Speciellt om det regnar.

Inne i byggboden svämmar det över av Signes pysselsaker. I förra huset hade vi ett pysselrum och det är saknat nu, både av Signe och av oss andra. Även i nya huset är en pysselhörna planerad. Linda och Isak planerar också för vilka funktioner han vill ha i sitt rum. Ljuddämpning på väggarna är önskat. 

Annars har vi inte så mycket planer för hur huset kommer att se ut på insidan. Köket kommer att byggas med det vi får tag på begagnat. Det blir utifrån det vi kan planera köket så det måste vänta tills vi har övervåningen ganska klar. Badrummen har vi inte heller planerat riktigt. Vissa saker vet vi, som placering på det gamla gjutjärnsbadkaret vi köpt på Blocket till exempel men resten är inte bestämt än. I Signes och Fabians rum ska allt som går byggas in bakom skåpdörrar. De har båda behov av lugn och ro i miljön runt sig och därför planerar vi att tänka till ordentligt kring funktioner i deras rum. 

 

Avslutar med en bild från förra året.Vid utgrävningen av tomten dök det upp en liten sten på 4,5 ton. Den var för tung för att lyfta men kunde baxas och släpas bort till slut.