Bloggen.

2017-02-19 18:59
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Arbetet med 20-fotaren fortsätter.

Februari fortsätter med sjukdom. Thomas har svårt att bli frisk och kroknar oftast framåt lunch på dagarna. Till slut går han till läkaren igen och det visar sig att han troligtvis fått ytterligare en virusinfektion som satt sig på luftrören. Ordinationen är vila och glass tills krafterna återvänder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Thomas stannar hemma och sover en massa i flera dagar. På fredagen känner Thomas sig lite piggare och på lördagen är han ute och jobbar lite. Inget på bygget dock utan med lite bilmekande i lugn och ro. Linda åker och jobbar en sväng, alla barnen är i byggboden. Isak pluggar, Fabian spelar och Signe pysslar. 

På söndag morgon vaknar vi hyfsat tidigt. Thomas känner sig ännu bättre och har bestämt sig för att försöka jobba på 20-fotaren så mycket han orkar. Det går bra och äntligen har både orken och arbetslusten återkommit. Thomas pappa kommer förbi med fika och det kommer även en hel del folk promenerande förbi som är nyfikna på bygget så det blir en hel del pauser i arbetet. Solen kommer sakta fram genom molnen och fågelkvittret sätter fart. En liten föraning av våren så här i slutet av februari.

Redan innan Thomas pappa kommer med fika har Thomas hunnit få loss två stora golvskivor. Skivorna i 20-fotarna är de värsta, sitter med 49 skruv och är dessutom både limmade samt pressade med millimeterpassning. Men det går fort och enkelt ändå, Thomas har fått in snitsen och kan alla knep för att få loss dom fort och enkelt. Det som tar längst tid är fortfarande kapningen av skruvskallarna.

Resten av eftermiddagen går åt till att lossa de två inre golvskivorna. Thomas vill helst hinna klart innan mörkret. När golvet är borta kan vi börja ta bort en hel del balkar samt påbörja montering av fönsterramarna. Det ska sitta ett stort fönster i varje kortsida på denna container.

Thomas hinner bli klar med golvet strax innan det blir mörkt. De främre fyra eller fem balkarna ska sparas. Ovanpå dessa ska en utkiksplats/myshörna byggas. En trapp leder upp hit från köket/vardagsrummet och tanken är att man ska kunna dra sig undan dit upp. Kanske blir det en mysig kuddhörna där uppe. Ett utmärkt ställe att njuta av utsikten i lugn och ro kommer det iallafall bli. Fabian vill absolut att vi ska ha en rejäl stjärnkikare där.

Eftersom det bara arbetades en dag denna vecka blir inlägget inte längre än så här. Men vi kikar som vanligt lite på hur det såg ut för ett år sedan.

Då kämpade vi mot naturen och tyngdkraften. Tjälen släppte precis lagom till att vi skulle gräva oss ner till berget för de främre plintarna. Vi visste inte hur djupt ner berget låg men hade en aning då man kan följa bergets lutning efter tidigare grävning.

Den djupaste plinten hamnar fem meter ner. När tjälen släppte så lossnade även stora stenblock som rasade ner i gropen. Husvagnen stod lite risigt till och säkrades för säkerhets skull i några träd. Dessutom fick ingen använda den så länge rasrisken fanns. Rosa krysset markerar var dubben ska monteras i berget.

Samtidigt fortsatte arbetet med att återfylla den övre delen av tomten. Nu gick det inte längre att ta sig upp med grävmaskin utan skopan på lastbilens kran fick lyfta upp ett lass i taget. Sedan var det enkel muskelkraft för att fördela och jämna ut alla massor.

Då den djupaste plinten hamnade fem meter ner hade vi tur med plintarna på den andra sidan. Här låg berget endast tre decimeter under jord.

Till slut har vi lyckats få fram berget inför borrning av dubb. Utsättare från Diagona beställs till veckan efter för markering var dubben ska sitta.