Bloggen.

2017-06-25 19:15
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Äntligen monterar vi fönster igen!

Första semesterveckan och vi monterar de sista stora fönsterpartierna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På måndagen är både kranbil och montörer bokade till efter lunch. På morgonen förbereder vi så mycket som möjligt inför lyftet. Nu är det bara de två stora fönsterpartierna kvar på backen samt fyra mindre partier som ska vara utgång till takterassen från vardagsrum respektive sovrum. Vi passar på att lyfta upp hela pallen med takterassfönstren till övervåningen när vi ändå har en stor kranbil på plats.

När vi är klara med alla förberedelser har vi gott om tid över. Vi fortsätter att montera sargen på taket och hinner göra klar nästan hela sargen innan det är dags för lunch.

Efter lunch ökar spänningen. Ska kranen räcka hela vägen bak till bergsravinen? Kommer våra fönster att passa som det är tänkt i ramarna? Det brukar ibland behövas lita anpassningar och det är lite knepigare nu när fönstren sitter så långt bak på huset.

Först så passar inte fönstret i höjdled. Velfac har monterat en extra bräda i underkant på partiet men som tur är gör den ingen nytta mer än att bygga på fönstrets höjd. Den tas lätt bort och genast går fönstret in som det är tänkt.

Efter en liten stunds ytterligare trixande sitter det första och största fönstret på plats på övervåningen. Genast så ser baksidan mycket mer ut som ett hus. Att ett fönster kan göra sådan skillnad!

Vi tar genast tag i badrumsfönstret. Kranen räcker till den här gången så vi kan andas ut.

Att få se badrumsfönstret inifrån var häftigare än vi hade kunnat ana. Det här är vår utsikt både från duschen och badkaret.

Fönstret inne i 17-årings rum blev också väldigt bra. Det är häftigt att det går från golv till tak. Det övre högra fönstret är öppningsbart.

När fönstermontörerna är klara och vi har pustat ut en stund så fortsätter vi att göra klar ramen på taket.

Eftersom det är semester så kommer vi att jobba på huset hela veckan. Vi monterar vinklar i taket på övervåningen för senare montering av innertak och jobbar en hel del med bomliften vi har lånat. Det gäller att hinna med att göra allt som är planerat när vi har den hemma. Thomas monterar tätningslister runt alla fönsterpartier på framsidan, skruvar fast fönsterbleck och målar vidare runt alla fönster.

Även på midsommarafton hinns det med en hel del. Vi går över till Värmdö hembygdsgård efter kl 12 för midsommarfirande tillsammans med Lindas mamma och moster. När vi känner oss klara så går vi hem och äter midsommarlunch uppe under huset. Vi avslutar med jordgubbar till kaffet och både lyssnar och tittar på blåmesarna som nu har fått ungar och letar mat tillsammans i eken nedanför oss.

När gästerna har åkt hem är det fortfarande varmt och ljust ute. Thomas jobbar vidare i bomliften några timmar till.

På midsommardagen är det tyst och stilla ute. Thomas ägnar nästan hela dagen åt att ta bort golvskivor i den containern som ska innehålla kök mm. Efter en hel dags slit sittandes på knä blir man ganska trött och stel. Det är ett tråkigt och jobbigt arbetsmoment men nu är det inte så många skivor kvar på övervåningen att ta bort.

På söndagen kommer Uffe ut igen. Vi ska montera vattenutkastare inför isoleringsmontering. Det är totalt fem stycken utkastare som ska svetsas fast. På bilden syns en från taket på örnnästet samt den nedanför som leder vattnet vidare.

Över takterassen går en tre meter lång ränna som leder bort regnvattnet. All plåt på taket i den gröna containern ska snart tas bort. Då vilar rännan direkt på det yttre containerröret och hänger mest i luften.

Mot husets bakkant och långsida är det ytterligare två vattenutkastare monterade.

Nerifrån vägen ser man den på långsidan och den över takterassen. Vi har några moment kvar innan de är helt klara men blev tyvärr tvungna att avsluta tidigare än beräknat pga regn.

Nu har sommarlovet börjat även för Signe som slutat förskolan. I höst börjar hon skolan. I sommar kommer vi mest att vara hemma för att komma så långt som möjligt med huset men det går ingen nöd på oss när vi bor så här bra vid vattnet.