Bloggen.

2017-05-21 19:20
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Äntligen kan vi måla 20-fotaren.

Vi monterar resten av trappan och får äntligen vår efterlängtade färg från Nordsjö. Sommarvärmen kommer till slut och helgen ägnas nästan uteslutande åt målning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

På tisdag eftermiddag fortsätter Thomas att göra klart trappan. De sista sex trappstegen monteras och några av de redan monterade fixas till lite bättre. Nu har vi en fullt fungerande trappa. Det var en skön känsla att kunna ta bort stegen och veta att den aldrig mer behövs för att ta sig till övervåningen. Allting kommer att bli så mycket enklare, speciellt när vi ska upp med material och maskiner.

Det känns lite ovant att gå ner för stegen från övervåningen efter nästan ett år med stege. Fönstret som möter en på vägen ner med utsikten mot berget bakom huset är en fullträff från vår arkitekt Måns Tham. Alla genomtänkta detaljer på vårt hus är både roliga och funktionella. Allt har ett syfte och ger hela huset en speciell känsla. Det är inget vanligt standardhus precis.

 

På fredag eftermiddag kan vi äntligen hämta ut vår efterlängtade färg från Nordsjö. Vi åker till Värmdö Färgbod och lastar in sex stycken 10-litershinkar med färg. Ett stort tack till Värmdö Färgbod för all hjälp under veckan med vår leverans.

Nu kom värmen till slut och på fredag eftermiddag är det hela 28 grader varmt! Vilken skillnad från förra veckans minusgrader och snöfall. På kvällen sitter vi utanför huset och fikar och tittar ut över sjön. Plötsligt ser vi något komma simmande utanför vår brygga och det ser inte ser ut som en fågel. Vi hämtar kikaren och kan konstatera att det är bävern som så många har rapporterat om tidigare.

 

På lördag morgon vaknar Thomas tidigt. Han förbereder och plockar i ordning allt vi behöver till dagens måleriarbete lagom till Uffe kommer.

Linda och Signe åker först en sväng till Nora gård och tittar på alla höns som är där idag eftersom det är deras årliga hönsbytardag. Innan de åker avkräver Thomas ett löfte om att inga höns kommer att komma med hem. Kanske så småningom men inte nu.

När Linda och Signe kommer tillbaka är även de med och målar. Totalt är det ca 36 kvadratmeter som ska målas två gånger, samt bägge kortsidorna runt fönsterpartierna. Även sargen runt taket ska målas.

Vi har perfekt väder för målandet, det är lite mulet och en svalkande bris från sjön ger oss en behaglig temperatur hela dagen. Ca 18 grader i luften.

Färgen från Nordsjö är väldigt lättmålad och trevlig att jobba med. Det behövs bara 2 strykningar för att täcka den mörkblå färgen på containern. Färgen heter Nordsjö Professional Metal Facade och kan verkligen rekommenderas till målning på metall.

Att måla 20-fotaren tar hela dagen. Vi är väldigt nöjda med resultatet när kvällen kommer. Den nedre sista decimetern på containern ska inte målas eftersom den inte kommer att synas under isoleringen.

Nu är nästan allt klart inför lyftet av 20-fotaren. Vi har preliminärbokat en mobilkran från Havator till onsdag eftermiddag nästa vecka.

På söndag morgon bygger Thomas ihop ett fönsterbleck till främre nedre kanten under fönsterpartiet. Vi vill att allting sitter monterat och klart innan vi lyfter upp den på sin plats, allt för att slippa jobba mer än nödvändigt på hög höjd.

Sedan målar vi utsidan på gäst/teknikrummet innan solen kommer fram till den sidan av huset. Vi vill gärna slippa att se alla nio provmålningar på väggen varje gång vi kommer hem. En färdigmålad vägg ser mycket trevligare ut.

Det tar resten av förmiddagen fram till lunch att göra klar den delen.

Eftersom vi har ganska mycket färg över i tråget så målar vi lite till av nedervåningen. Under fönstrena på framsidan, väggen bredvid entrén samt baksidan på teknikrummet får lite färg.

Signe och Thomas åker iväg för lunch och några ärenden. De passar på att umgås en stund utan att jobba samtidigt. Även om Thomas jobbar mycket på bygget så gillar Signe att hänga med honom där och nu när det är så fint väder så blir det ännu mer för hon vill helst vara ute hela tiden.

När de kommer hem så fortsätter Thomas med köksön vid trappan. Den övre väggen byggs klart och sedan monterar han två stycken 4 mm plywoodskivor innan det är dags att avsluta helgens jobb. Det är bara en liten remsa kvar att montera innan hela väggen är klar.

En liten stund för vila med utsikten innan han går ner till vår byggbod för kvällens aktiviteter med hemsidan och bloggen.

Förra året. Vi var med i vårt första tidningsreportage.

Under kommande året var vi med i fem tidningar samt på SVT´s hemsida och några forum för husbyggande på nätet. Intresset för vårt projekt ökar hela tiden.

Utöver detta så fortsatte arbetet med att ta bort golvskivor.