Bloggen.

2017-05-28 19:09
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

20-fotaren lyfts på!

Äntligen kommer dagen som vi har jobbat så hårt för. Det är dags att lyfta upp 20-fotaren till sin plats på taket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Lyftet sker på onsdagen denna vecka. Thomas jobbar till efter lunch och skyndar sig sedan hem genom den täta trafiken, det är dag före helgdag och många jobbar halvdag. Vi har bokat mobilkran via Havator till kl 14. När klockan är endast 13.20 ringer Uffe och meddelar att kranen redan har kommit. Thomas är hemma en halvtimme senare. Då är kranen uppställd och klar och Uffe är uppe på 20-fotarens tak och fäster kättingarna inför lyftet.

Även vår arkitekt Måns Tham är ute inför lyftet. Han har med sig sin pappa Staffan som är fotograf. Jack Mikrut från Dagens Industri skulle också ha funnits på plats när vi gör lyftet men är fast på jobb i England.

Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson
Foto: Staffan Andersson

Lyftet går snabbt och enkelt. Från det att Thomas kommer hem och parkerar till det att mobilkranen åker iväg går det inte ens 40 minuter.

 

Efter att kranen har åkt så jobbar Thomas och Uffe vidare på taket. Containern behöver svetsas fast på en gång så inga kraftiga vindar kan rubba den från sin plats. Det är ingen risk att den blåser ner men det finns en viss risk att den kanske rör på sig lite. Vi jobbar såklart säkert på den här höjden och de har hela tiden säkerhetssele på sig.

Nu kan vi äntligen få se hur huset kommer att se ut. Det är över förväntan. Vi har fått ett eget höghus! Nu vill vi ta bort de gröna containerdörrarna snarast, de stör intrycket.

På torsdagen jobbar Thomas vidare med att täta kanterna runt containern på taket. Vi använder Resitrix gummiduk från Takcentrum (www.takcentrum.se).

 

När Thomas är klar på taket så kapar han upp ett hål upp till 20-fotaren. Vi är nyfikna på utsikten. Nedifrån vardagsrummet kommer vi ha nästan 6 meters takhöjd upp i 20-fotaren.

Framme vid fönstret är det lite läskigt att titta rakt ner.

Backar man en liten bit så blir det en annan vy. Här uppe kommer vi ha en liten utsiktsplats/myshörna som man tar sig upp till via trappan från köket/vardagsrummet. Den ligger redan på plats, redo att monteras så småningom.

På fredagen kommer Thomas hem sent så det hinns inte med något arbete på huset. Istället åker han och Signe iväg på en liten utflykt i närområdet. De åker till andra sidan sjön och tittar på vårt hus på håll. Sedan åker de vidare till kanalen som sjön mynnar ut i Torsbyfjärden genom. En bit in i kanalen finns det rester av en bäverhydda. Det är nog bävern som vi såg simmande i sjön förra fredagen. De åker till sist till Hemmesta Sjöäng, som vår sjö hänger ihop med åt andra hållet, för att titta på fågellivet och eventuellt några eftersläpande gäddor från vårens lek. De ser en groda som kommer drivande i vinden mitt framför dem och ett flertal gäddor som plaskar vilt i det grunda vattnet.

På lördag morgon kommer Uffe ut och jobbar vidare med fönsterramarna till några av övervåningens fönster. Det är några smådetaljer som behöver bli klara innan vi kan montera dessa. Näst på tur är att lyfta i fönstret i badrummet samt fönstret i Isaks rum. Isaks fönster är det största fönstret i hela huset och går liksom badrumsfönstret från golv till tak.

Under tiden som Uffe står ute och svetsar i värmen så börjar Thomas med att kapa upp hålet för fönsterramen. Han börjar uppifrån och tar en liten bit i taget.

Efter lunch har han kommit mer än halvvägs ner genom plåten.

En stund senare är det klart. Det är både varmt och skitigt att kapa upp hålet. Solen ligger rakt på och eftersom mycket av kapningen sker ovan huvudhöjd så rasar det mesta av slipresterna rakt ner på Thomas. Glödande sliprester letar sig in både under skjorta och strumpor.

Här syns anledningen till varför Thomas jobbade uppifrån och ned. Att stå på en plattform och kapa plåt med ett stup framför sig kändes osäkert, även om han använde säkerhetssele.

På söndag förmiddag kommer Lindas moster Solveig ut och hjälper oss med målningen. Vi börjar med sidan mot vägen då den fortfarande ligger i skugga. Det tar fram till lunch men då är nästan hela den här sidan av undervåningen klar. Vi målar med Nordsjö Metal Facade, en fantstiskt lättmålad färg speciellt för metall. Efter endast två strykningar är det endast den grå färgen som syns trots att vi målar över en mörkare färg.

Efter lunch kommer Thomas pappa ut på fika. Han har med sig mängder med sparade verktyg och annat som kan komma till nytta på husbygget. Stort tack!

Resten av dagen går åt till att måla halva andra sidan av undervåningen. Vi är klara till kl 17 och är ganska möra efter en hel dags målande.

Signe och Fabian går ner till sjön och badar. Det är även ett antal grannbarn och badar så vattnet borde nog vara ganska varmt. Vid Grisslinge havsbad ligger temperaturen på 16 men i vår lilla grunda sjö borde den vara närmare 20. Signe njuter av sitt första riktiga bad i sjön någonsin och vill inte gå upp. Förra året doppade hon sig bara medan hon stod på stegen.