Reportage.

2021-09-28 16:30
Foto: Gunilla Welin
Puffetikett
Kloka hem

Ankis naturhus i Klippan

Ett självförsörjande hus som får själen att läka i naturen. Det är Ankis naturhus som, skyddad av vajande träd, har hela himlavalvet som tak. När Anki Pozson fick syn på Uppgrena Naturhus i Jönköping förstod hon att naturhus är bra, både för henne och för framtiden. Hon köpte två containerhus och en skogstomt på Blocket och gick till en arkitekt. I dag står Ankis naturhus på skogstomten i Klippan. Kloka Hem har besökt Anki och fått en glimt av framtidens hus.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Bakom träden sticker hustaket av glas upp och det ser inte ut som ett vanligt hustak. Vi kör sakta in på den lilla grusvägen och möts av ett alldeles nybyggt hus, eller är det ett växthus?

I Klippan, bakom höga träd, tittar Ankis nybyggda naturhus fram.
I Klippan, bakom höga träd, tittar Ankis nybyggda naturhus fram.

Anki Pozson möter oss, hon är entusiastisk när hon visar oss runt i sitt nybyggda naturhus, och man kan förstå varför.

Ankis naturhus står på en stilla skogstomt nära Söderåsens nationalpark i Skåne. Huset föddes ur en personlig kris och har hjälpt henne i den läkande processen. Hon vill nu att fler ska få uppleva, se och förstå det hon kände första gången hon såg ett naturhus och vad hon har upplevt under hela processen, att naturen läker vår själ.

– När jag såg ett naturhus för första gången visste jag att det här är framtiden. Det här är ett hus som kan läka oss och det var då drömmen började att växa, berättar Anki.

Anki visste där och då att hon också ville bygga ett hus som skulle lämna positiva avtryck efter sig på vår jord.

– Jag ville att mitt hus skulle ha så lite miljöpåverkan som möjligt. Huset är därför mitt bidrag till klimatet, och det är också ett koncept som jag vill sprida vidare för att inspirera andra, för klimatets skull, säger hon.

Trappan leder till det stora växthuset som täcker hela övervåningen.Trappan leder till det stora växthuset som täcker hela övervåningen.
Trappan leder till det stora växthuset som täcker hela övervåningen.Trappan leder till det stora växthuset som täcker hela övervåningen.

Hur hon hamnade just här i Skåne är en ren slump. Hon hade spontanköpt två containerhus från Blocket och hade ingenstans att ställa dem.

– Jag hade tur. I samma stund som jag var villrådig dök min tomt upp, också på Blocket. Jag tvekade inte en sekund när jag såg den. Jag visste genast att jag ville köpa tomten. Hur kan man inte älska den här platsen? frågar Anki med ett leende.

Anki kontaktade ett par arkitekter men de hade inte erfarenhet av att designa naturhus. En av arkitekterna visade vägen till Fredrik Olson på Greenhouse Living. Anki kontaktade Fredrik och bad honom att designa ett naturhus. Det enda kravet var att det skulle utgå från containerhusen som hon hade köpt begagnat och att det skulle stå på hennes nyköpta skogstomt i Klippan.

– Jag gav honom helt fria händer. Fredrik ritade och nu står mitt underbara naturhus färdigt. Det blev mycket, mycket bättre än vad jag hade föreställt mig, det är helt sanslöst, säger Anki som måste nypa sig i armen ibland för att förstå att hennes dröm faktiskt har gått i uppfyllelse.

– Om visionen är tillräckligt stark så lyckas man. Man måste ha den personligheten och våga. Man måste släppa kontrollen, då blir det bäst, säger hon.I mitten av huset är det genomskinligt och öppet. Ett växthus binder samma två byggnader och vi kan se rakt igenom huset. På andra sidan finns höga träd, grönska och en underbar natur. Natur på ena sidan möter natur på andra sidan. Växter och träd nästan kramar om huset. Inne i växthuset ska odlingar få växa upp så småningom. För Anki som är röntgenläkare är det nästan som att se igenom människors inre. Det berättar allt om dem, inget finns dolt, så även i hennes hus. Allt är enkelt.

Anki Pozson vill lämna ett positivt avtryck på framtiden med sitt hus.
Anki Pozson vill lämna ett positivt avtryck på framtiden med sitt hus.

En trappa från det lilla växthuset leder upp till övervåningen och här öppnar sig en hel värld upp mot himlen. På övervåningen står planteringslådor på rad. Anki har inte riktig bestämt vad hon ska så ännu, kanske citrusträd säger hon. Här finns också en säng där man kan ligga och titta upp mot stjärnorna och en vacker husmorgraffiti hänger ovanför sängen. Den har en av hennes vänner sytt åt henne.

– Konstverket kallas Vita Hav och består av ihopsydda dukar. Det är en symbol för alla hemarbetande mormödrars och hemmafruars hantverk som har räddats från att bli bortglömda på loppisar, berättar Anki.

På övervåningen finns ett fantastiskt stort växthusrum med integrerade solceller i taket. Ovanför sängen hänger konstverket Vita Hav som Tullan Wilén har skapat.
På övervåningen finns ett fantastiskt stort växthusrum med integrerade solceller i taket. Ovanför sängen hänger konstverket Vita Hav som Tullan Wilén har skapat.

När vi lämnar Ankis naturhus så har det lämnat avtryck och det inspirerar, precis som Anki önskar. Det här är ett hus som vi inte kommer att glömma. Det lämnar spår, men enbart på ett positivt sätt.

"Jag ville att mitt hus skulle ha så lite miljöpåverkan som möjligt", säger Anki.
"Jag ville att mitt hus skulle ha så lite miljöpåverkan som möjligt", säger Anki.

FAKTA OM ANKIS NATURHUS

Anki Pozsons naturhus är gestaltat, planerat och projekterat av Greenhouse Living och byggt av husföretaget Naturhusvillan. Huset ligger nära Skäralid i Klippans kommun i norra Skåne. 

Huset är en permanent bostad med två bostadsmoduler som binds samman av ett uppvärmt växthusrum ”orangeriet”. Över de uppvärmda delarna av huset sträcker sig ett icke uppvärmt växthus. Altanen är byggd av Mats Lindh på CBI Competente AB.

Estetisk vacker sten och altan anpassad till omgivningen.
Estetisk vacker sten och altan anpassad till omgivningen.

Yta

Boytan är 90 kvadratmeter med ett växthus som är 150 kvadratmeter, fördelat på takterrass och ett dubbelhögt växthusrum i kontakt med orangeriet.

Fasad och Yttertak

Huset har stående lockpanel av obehandlad lärk, som kommer att gråna med tiden. Delar av fasaden samt hela yttertaket består av växthusets enkelglas och aluminiumprofiler.

Altanen skuren i vågmönster följer naturen och ger huset en mjuk grund att stå på.
Altanen skuren i vågmönster följer naturen och ger huset en mjuk grund att stå på.

Planlösning

Huset som är i två plan varav övre plan är ett växthus, stod färdigt maj 2021. Här finns två sovrum, ett kök och två badrum, ett arbetsrum och vardagsrum. Husets alla ytskikt består genomgående av trä. Husets stomme består av trä och träfiberisolering som klär in de befintliga bostadsmodulerna.

I den norra modulen finns ett gästrum med badrum och ett litet kök. I husets södra modul finns Ankis sovrum och badrum. I mitten finns ett rum med en glasdörr som leder ut till växthuset på nedervåningen.

Växthuset binder samman modulerna. Stora fönsterpartier vetter ut mot trädgården och en glasdörr kan öppnas till den nylagda altanen som mjukt följer naturen. På övervåningen finns ett fantastiskt stort växthusrum med integrerade solceller i taket.

Solceller integrerade i taket med fönster som öppnas när det blir över 22 grader varmt.
Solceller integrerade i taket med fönster som öppnas när det blir över 22 grader varmt.

Växthuset och klimatet

Växthuset har en stomme av limträ och ett yttre klimatskal av härdat enkelglas. Längs hela nocken finns ventilationsluckor som är automatstyrda på temperaturen i växthuset. Detta är den viktigaste klimatregleringen av växthusrummet på takterrassen. När det blir för varmt på övervåningen, över 22 grader, öppnas fönstren automatisk för att reglera inomhustemperaturen. Ventilationsluckorna kompletteras även periodvis med skuggväv och, så småningom, skuggande växter.

Växthusets glastak har också delvis inbyggda solceller vilket bidrar till skuggningen. De producerar såklart också el till huset, samt till laddstationen för elbilen. Som mest har det under en dag producerat 5 kW.

Huset har två kretsloppssystem som återvinner vatten och näring.
Huset har två kretsloppssystem som återvinner vatten och näring.

Kretslopp

Huset har två kretsloppssystem som återvinner vatten och näring. Gråvattnet (avloppsvattnet från bad, tvätt, disk) samlas upp i en tank och vattnar sedan odlingarna i växthuset som finns på både övervåningen och bottenvåningen. Det är alltså både bevattning och näring till växterna samtidigt som avloppsvatten renas. Detta är cirka 90 procent av den totala spillvattenmängden. Svartvattnet (WC) som är de resterande cirka 10 procent av spillvattnet leds till det kommunalt VA-nätet i gatan. Även regnvatten samlas upp från växthustaket i en damm på tomten och används till att spola WC och för bevattning av växterna.

Uppvärmning

De uppvärmda delarna av huset täcks delvis av det soluppvärmda växthusrummet som förlänger sommarsäsongen och minskar värmeförlusterna. Huset är uppvärmt och ventilerat med ett FTX-aggregat som återvinner värmen i frånluften och ger en mycket energieffektiv lösning. FTX-aggregatet kan även generera kyla sommartid.