Hoppa till innehållet

Kloka hem

Straffas man om man tillverkar för mycket el?

Bild: Bild: Shutterstock

Kloka hem.

”Egentligen skulle jag vilja fylla vårt hus med solceller också. Men då får jag höra att det inte är bra och att jag kommer få fördyrande avgifter från nätbolagen.Varför är det så?” Johan Ehrenberg svarar på läsarens fråga om solceller.

Fråga: Jag har just satt upp solceller på vårt garagetak och är mycket nöjd med att se inflödet av egen el nu när solen är snäll även inpå hösten. Egentligen skulle jag vilja fylla vårt hus med solceller också, det är fina rena tak mot öster och väster (och som jag förstår rekommenderar du det). Men då får jag höra att det inte är bra och att jag kommer få fördyrande avgifter från nätbolagen om jag gör mer el än jag själv konsumerar på helåret.

Varför är det så? Är det någon risk för elnätet om man gör mer el än man konsumerar eller vad? Hoppas du kan reda ut det här.

/ Ewa Lindgren

 

Svar: Ett enkelt svar är kort. Det är inte så. Du kan göra hur mycket el du vill från dina tak och din tomt, det är extremt ovanligt att elnätet inte klarar av den el som en villatomt kan generera. Orsaken till det du har hört är politik och dessutom en politik som bestämts efter samtal mellan myndigheter och de stora elbolagen (Vattenfall, Eon, f.d. Fortum och de stora kommunala elnätsbolagen). I Sverige råder ju den märkliga regeln att elnätet ägs privat av koncerner som också producerar el. Det gör att en ägare av mycket elproduktion och mycket elnät helt enkelt kan slåss för regler som gör att småskaliga elproducenter inte välkomnas.

Politiken tillät, för drygt tio år sedan, de stora bolagen införa regler som i praktiken var till för att begränsa andelen solel hos konsumenten.

Det gjorde man genom att elnätsbolagen kunde kräva extra betalt om man exporterade mer solel än man konsumerade på årsbasis.

Och i början var det också osäkert om man ens kunde få betalt för solelen man exporterade över sin konsumtion.

Allt det där är nu, efter några års bråkande, borta.

Energimarknadsinspektionen har beslutat att elnätsbolagen INTE får ta ut högre avgift för att en villaägare exporterar mer el än man konsumerar. Däremot gäller fortfarande att om man tjänar pengar på att exportera el får man skatta för det, men det är ju inget konstigt.

Vi skattar ju för våra inkomster.

Så visst kan du fylla bostadshusets även om du då gör mer el än du konsumerar. Upp till din egen konsumtion har du också rätt till skatteminskningen på 60 öre per exporterad kilowattimme (max 30000 kWh). Detta är en kompensation för att du tvingas skicka ut din solel till marknadspris och sen köpa hem den med moms och elskatt, vilket ju är rätt absurt. Du har ju gjort elen själv och borde då kunna kvitta när du hämtar hem el från nätet på natten, utifrån att du skickat in el på dagen.

Men även här bromsade elbolagen, man gillar inte detta som kallas nettomätning av el utan vill ha en marknad med köp och sälj.

Själv tycker jag detta system är krångligare och dessutom missgynnas de med låga inkomster (där skatteminskningen får mindre betydelse) men nu är det så det är gjort.

Den största fördelen med att ”fylla taken” är att du då gör en mycket större klimatinsats, varje 1000 W solceller minskar utsläppet från Nordeuropas elproduktion med ungefär 700 kg CO2. Ett fyllt tak kan då göra dig klimatren på helåret.

Och sen är det såklart lönsamt. Solel är idag så billig att montera upp att du även dåliga dagar på elbörsen får mer betalt än vad investeringen kostat dig. 

/ Johan Ehrenberg

00:00 / 00:00